Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas armijas neatgriezeniskie dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā pārsniedz 90 tūkstošus vīru, atsaucoties uz avotu Krievijas Federālajā drošības dienestā (FSB) un kādu bijušo specdienestu darbinieku, raksta medijs "Važnie istoriji".

Ar "neatgriezeniskajiem zaudējumiem" tiek apzīmēti tie karavīri, kas krituši, pazuduši, miruši no ievainojumiem, vai smago ievainojumu dēļ ierindā vairs nevarēs atgriezties.

Medija avotu nosauktais skaitlis ir tuvs iepriekš izskanējušām Pentagona un Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas aplēsēm par Krievijas zaudējumiem.

Pentagons augustā lēsa, ka nogalināti vai smagi ievainoti ir 70 – 80 tūkstoši Krievijas karavīru. Bet Lielbritānijas Aizsardzības ministrs septembrī runāja par vairāk nekā 80 tūkstošiem, no kuriem 25 tūkstoši gājuši bojā.

Kopš iebrukuma sākuma Krievija oficiāli par saviem zaudējumiem ir ziņojusi trīs reizes. Pēdējo reizi 21. septembrī aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka karā krituši 5937 karavīri.

Savukārt "Mediazona" un raidsabiedrībai BBC kopīgā pētījumā no pieejamiem oficiālajiem dokumentiem un atvērtajiem avotiem līdz 7. oktobrim izdevies dokumentēt 7184 Krievijas karavīru nāves gadījumus.

Saskaņā ar Ukrainas armijas Ģenerālštāba datiem līdz 12. oktobrim Ukrainā ir likvidēti vairāk nekā 63 tūkstoši iebrucēju.

Ukrainas armijas Ģenerālštābs

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!