Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena pirmajā oficiālajā Nacionālās drošības stratēģijā Ķīna ir definēta kā "Amerikas visnozīmīgākais ģeopolitiskais izaicinājums", vienlaikus uzsverot alianšu atjaunošanas nozīmi, lai nākamajā desmitgadē varētu efektīvi konkurēt ar starptautiskajiem sāncenšiem, raksta CNN.

Dokuments tika izdots trešdien. Baidens tajā izklāsta savu redzējumu par pasauli, kurā Amerika un tās sabiedrotie arvien vairāk sacenšas ar Ķīnu, vienlaikus mēģinot izvairīties no Aukstā kara situācijas.

"Visā pasaulē vajadzība pēc amerikāņu vadības ir tikpat liela kā jebkad agrāk," stratēģijas ievadā raksta Baidens. "Mēs neatstāsim savu nākotni neaizsargātu pret to cilvēku iegribām, kuri nepiekrīt mūsu redzējumam par brīvu, atvērtu, pārtikušu un drošu pasauli," viņš turpina.

Stratēģijā teikts, ka "vissteidzamākais stratēģiskais izaicinājums, ar ko saskaramies mūsu redzējumā, ir no lielvarām, kas autoritāru pārvaldību apvieno ar revizionistisku ārpolitiku", izceļot Ķīnu un Krieviju kā īpašus, bet atšķirīgus izaicinājumus.

"Krievija rada tiešus draudus brīvai un atvērtai starptautiskajai sistēmai, šodien neapdomīgi pārkāpjot starptautiskās kārtības pamatlikumus, par ko liecina tās brutālais agresijas karš pret Ukrainu," teikts dokumentā. "Turpretim [Ķīna] ir vienīgā konkurente, kurai ir gan nolūks pārveidot starptautisko kārtību, gan arvien vairāk ekonomisko, diplomātisko, militāro un tehnoloģisko spēku, lai sasniegtu šo mērķi."

Sarunā ar žurnālistiem Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans sacīja, ka stratēģija skaidri parāda, ka Baltais nams neuzlūko pasauli "tikai caur stratēģiskās konkurences prizmu". "Mēs necenšamies sacensties, lai [konkurence] pārvērstos konfrontācijā vai jaunā Aukstajā karā," viņš teica. Tomēr Salivans sacīja, ka ir ļoti svarīgi identificēt Ķīnas radītos izaicinājumus, pirms nav par vēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!