Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija esot lūgusi Saūda Arābiju, naftas ražotāju grupas OPEC faktisko vadītāju, atlikt lēmumu par naftas ieguvi par mēnesi, teikts karalistes paziņojumā, uz kuru atsaucas medijs CNBC.

Saūda Arābija atteicās to darīt, un oktobra sākumā OPEC+, kurā ietilpst arī tie naftas eksportētāji, kas nav šīs organizācijas dalībnieki, piemēram, Krievija, paziņoja par lielāko resursa piegādes samazinājumu kopš 2020. gada, sākot no novembra, sasniedzot 2 miljonus barelu dienā.

Tas nozīmē augstākas cenas laikā, kad jau tā ir pieaugusi inflācija un radušās bažas par recesiju. Raugoties no politiskā viedokļa, būtisks faktors ir tas, ka šis Baidena lūgums izskanējis mēnesi pirms ASV Kongresa vēlēšanām, atzīmē medijs.

Saūda Arābijas lēmums saniknoja ASV likumdevējus, kuri tagad aicina "pārvērtēt" attiecības ar Rijādu.

"Karalistes valdība, nepārtraukti konsultējoties ar ASV administrāciju, precizēja, ka visas ekonomiskās analīzes liecina, ka OPEC+ lēmuma atlikšanai uz mēnesi, saskaņā ar ziņoto, būtu bijušas negatīvas ekonomiskās sekas," teikts Saūda Arābijas paziņojumā.

Reaģējot uz Saūda Arābijas apgalvojumiem, Pentagona pārstāvis Džons Kērbijs apsūdzēja karalisti par atbalstu Krievijai. "Pēdējās nedēļās Saūda Arābija privāti un publiski pauda savu nodomu samazināt naftas ieguvi, kas, kā viņi zināja, palielinātu Krievijas ieņēmumus un mazinātu sankciju [kuras pret Krieviju ieviestas tās uzsāktā kara Ukrainā dēļ] efektivitāti," sacīja Kērbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!