Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss ir devis rīkojumu steidzami pārskatīt slepenības politiku armijā, reaģējot uz bažām, ka Austrālijas piloti bijuši starp Rietumu militārpersonām, kas savervētas, lai nodrošinātu apmācību Ķīnas armijai, raksta "Al Jazeera".

Mārlss trešdien sacīja, ka ir sniegts pietiekami daudz pierādījumu, lai pamatotu "detalizētu pašreizējās aizsardzības politikas un procedūru atbilstības pārbaudi", un ka Austrālijas militāro noslēpumu izpaušana ir "skaidrs un nepārprotams" noziegums.

"Nav noslēpums, ka aizsardzības aktivitātes, cilvēki un līdzekļi ir ārvalstu izlūkdienestu mērķi," teikts ministra paziņojumā. "Bet ļaujiet man pateikt skaidri: austrāliešiem, kuri strādā vai ir strādājuši valdībā jebkurā amatā, jo īpaši mūsu ADF (Austrālijas Aizsardzības spēki), kuru rīcībā ir valsts noslēpumi, ir pienākums saglabāt šos noslēpumus ārpus viņu nodarbinātības vai saistības ar Sadraudzību," viņš piebilda.

Mārlss lika veikt pārskatu par Austrālijas pilsoņiem, kuri apmāca Ķīnas spēkus, pēc tam, kad pagājušajā mēnesī lūdza Aizsardzības departamentu izmeklēt ziņojumus, kuros teikts, ka Ķīna ir vērsusies pie bijušā Austrālijas militārā personāla, mēģinot tos piesaistīt kā instruktorus.

Ministrs atteicās minēt, vai ir atklāts, ka kāds austrālietis ir nodrošinājis ķīniešiem militārās apmācības. Viņš sacīja, ka apvienotā policijas un izlūkošanas dienesta darba grupa izmeklē "vairākas lietas" bijušā dienesta personāla vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!