Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna ir savervējusi desmitiem bijušo britu militāro pilotu, lai mācītu saviem bruņotajiem spēkiem sakaut Rietumu kara lidmašīnas un helikopterus, "apdraudot Apvienotās Karalistes intereses", atklājušas amatpersonas, uz kuru teikto atsaucas medijs "Sky News".

Kāda amatpersona sacīja, ka aptuveni 30, galvenokārt bijušo reaktīvo lidmašīnu, bet arī daži helikopteru piloti, kuriem piesolītas prāvas algas - ap 240 000 britu mārciņas (aptuveni 276 000 eiro) -, pašlaik Ķīnā apmāca Pekinas Tautas atbrīvošanas armijas pilotus. Kāds britu aizsardzības analītiķis to raksturoja kā milzīgu drošības pārkāpumu.

Pekina aktīvi cenšas pieņemt darbā daudz vairāk dienestā esošo un bijušo militāro pilotu un citu speciālistu no Karaliskajiem Gaisa spēkiem, Karaliskās flotes un Lielbritānijas armijas, kā arī personālu no citām rietumvalstīm, medijam sacījusi kāda Rietumu amatpersona.

Situācija ir tik smaga, ka Aizsardzības ministrijas Aizsardzības izlūkošanas dienests otrdien izsludināja "draudu trauksmi", lai brīdinātu dienējošās un bijušās militārpersonas par šādām darbībām.

Lielbritānijas Bruņoto spēku ministrs Džeimss Hīpijs sacīja, ka Apvienotās Karalistes pilotu vervēšana, lai apmācītu Ķīnas spēkus, ir bijusi problēma "vairākus gadus". Viņš teica, ka tie briti, kas jau atrodas Ķīnā, ir uzrunāti un viņiem ieteikts neturpināt šādu darbu.

Ķīna izmanto trešo pušu vienības, tostarp Dienvidāfrikas Republikā bāzētu uzņēmumu, lai vervētu personālu, sacīja Rietumu amatpersona. Šī amatpersona minēja uzņēmumu "Test Flying Academy of South Africa", uzsverot, ka tam nav nekādas saistības ar Dienvidāfrikas Republikas valdību.

Rietumu amatpersona sacīja, ka vervēšanas shēmas rada "draudus Apvienotās Karalistes un Rietumu interesēm", un valdība tās uztvēra ar "bažām un nosodījumu". Viss bijušais britu dienesta personāls, kas pieņēmis darbu, lai apmācītu Ķīnas militāros pilotus, "gandrīz noteikti uzlabo Ķīnas militārās zināšanas un spējas", piebilda šī persona

Neraugoties uz iespējamo kaitējumu valsts drošībai, šķiet, ka Apvienotā Karaliste ir bijusi bezspēcīga, lai apturētu šīs ķīniešu veiktās vervēšanas shēmas vai piespiestu Ķīnā jau esošos darbiniekus atgriezties mājās, atzīmē medijs. Amatpersona sacīja, ka netiek uzskatīts, ka kāds būtu pārkāpis Valsts noslēpuma likumu, kas būtu krimināli sodāms pārkāpums.

Amatpersonas nevarēja uzreiz pateikt kopējo bijušo britu militārpersonu skaitu, kas jebkad ir pieņemtas darbā ķīniešu labā. Bijušo britu militāro pilotu, kuri jau strādā Ķīnā, identitāte netika atklāta, taču amatpersonas sacīja, ka vairāki no viņiem bija aptuveni 50 gadu vecumā un pirms vairākiem gadiem pametuši militāro dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!