Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina no Polijas saņēmusi vēl 1570 "Starlink" sakaru termināļus (attēlā), platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Federovs. Savukārt Spānija nosūtīs Ukrainai vēl divas "zeme-gaiss" raķešu iekārtas HAWK papildus tām četrām, kas jau ir nosūtītas, ceturtdien pavēstīja Spānijas valdība.

"Vēl 1570 "Starlink" termināļi no Polijas. Tas ir īpaši svarīgi tagad, jo Krievijas apšaužu dēļ mums ir problēmas ar elektroenerģiju. Kad pazūd gaisma, dažos reģionos nedarbojas mobilie operatori un interneta pakalpojumu sniedzēji. Tāpēc nodrošināsim valsti ar publiskiem Wi-Fi punktiem, kur cilvēkiem būs pieejami sakari," norādīja ministrs.

Daļa termināļu tiks nodota civilajām administrācijām deokupētajās teritorijās.

Turklāt ar termināļiem tiks nodrošināts dzelzceļa uzņēmums "Ukrzaļiznicija", lai darbiniekiem un pasažieriem būtu stabili mobilie sakari un internets.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma ar ministrijas līdzdarbību no partneriem un donoriem Ukraina saņēmusi 20 000 "Starlink" termināļu, un 5000 no tiem nodrošinājusi Polijas valdība, atgādināja ministrs.

Savukārt Madride šī mēneša sākumā pavēstīja, ka uz Ukrainu nosūta pretraķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmas, arī raķešu palaišanas iekārtas HAWK un "zeme-gaiss" raķešu sistēmu "Aspide".

Atsaucoties NATO lūgumam, "tiks nosūtītas vēl divas raķešu palaišanas iekārtas", paziņoja Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa."Mēs esam nesatricināmi uzticīgi Ukrainai, jo mēs saprotam, ka tā īsteno savas leģitīmās tiesības uz pašaizsardzību," sacīja ministre.

No nākamās nedēļas Toledo, Spānijas centrālajā daļā, 64 Ukrainas karavīri tiks apmācīti spridzekļu deaktivācijā, atmīnēšanā un snaiperu prasmēs, pavēstīja Aizsardzības ministrija. Vēl 21 Ukrainas karavīrs Almerijā, valsts dienvidos, tiek apmācīti darbam ar haubicēm, un vēl 19 - darbam ar pretgaisa aizsardzības sistēmām "Aspide".

Spānija ik pa diviem mēnešiem apmācīs aptuveni 400 Ukrainas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!