Foto: EPA/Scanpix/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien preses konferencē Briselē paziņoja, ka izmeklēšana par raķešu triecienu Polijā "turpinās", taču "nav nekādu pazīmju, ka tas būtu apzināta uzbrukuma rezultāts", raksta "Sky News".

Stoltenbergs norādīja: "Mūsu sākotnējā analīze liecina, ka incidentu, iespējams, izraisīja Ukrainas pretgaisa aizsardzības raķete, kas izšauta, lai aizsargātu Ukrainas teritoriju pret Krievijas spārnoto raķešu uzbrukumiem."

"Bet ļaujiet man pateikt skaidri: tā nav Ukrainas vaina. Krievija uzņemas galīgo atbildību, jo tā turpina nelikumīgu karu pret Ukrainu," turpināja alianses vadītājs.

NATO ģenerālsekretārs izteicās, ka sabiedrotie aizsardzības aliansē ir izteikuši "visdziļāko līdzjūtību par traģisko cilvēku bojāeju" un "pauduši stingru solidaritāti" ar Poliju. "NATO ir vienota, un mēs vienmēr darīsim visu, kas nepieciešams, lai aizsargātu un aizstāvētu visus sabiedrotos," piebilst Stoltenbergs.

Jautāts, vai Eiropa pastiprinās pretgaisa aizsardzību pēc šiem uzbrukumiem, viņš piebilst, ka "NATO ir būtiski palielinājusi" savu klātbūtni Eiropas austrumu daļā un "tas ir palielinājis pretgaisa aizsardzības spējas".

"Tāpēc es domāju, ka tas [raķetes sprādziens Polijā] parāda briesmas, kas saistītas ar notiekošo karu Ukrainā, taču kopš tā [sākuma] tas nav mainījis mūsu fundamentālo novērtējumu par draudiem pret NATO sabiedrotajiem," norādīja Stoltenbergs. Viņš sacīja, ka alianse mobilizē lielāku atbalstu pretgaisa aizsardzībai Eiropā. "Mums ir vajadzīgas daudzas dažādas sistēmas, lai aizsargātos pret spārnotajām raķetēm, ballistiskajām raķetēm, bet arī bezpilota lidaparātiem," viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!