Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Irānā izpildīts jau otrais nāvessods pret valdību vērsto protestu dalībniekiem, vēsta aģentūra "Reuters". Demonstrācijas Irānā sākās septembra vidū pēc tam, kad pēc tikumības policijas aizturēšanas mira 22 gadus vecā Mahsa Amini.

Mešhedas pilsētā pakarot publiski ar nāvi sodīts 23 gadus vecs vīrietis Madžids Reza Rahnavards. Viņu apsūdzēja par "karošanu pret Dievu" – viņš esot nogalinājis divus protestu apspiešanā iesaistītās brīvprātīgo kustības "Basij" locekļus.

Pirms tam pirmais ar protestiem saistītais nāvessods tika izpildīts Teherānā. Saskaņā ar mediju ziņām sodīts tika vīrietis Samans Seidi, kuru apsūdzēja par valdības ēkas aizdedzināšanu, sabiedriskās kārtības traucēšanu, sazvērestību ar mērķi izdarīt noziegumu pret nacionālo drošību un šaujamieroča izmantošanu. Viņu pasludināja par "Dieva ienaidnieku".

Vēl pieciem cilvēkiem piespriests piecu līdz 10 gadu cietumsods par sabiedriskās kārtības traucēšanu un sazvērestību ar mērķi izdarīt noziegumu pret nacionālo drošību.

Masu protesti pret valdoši konservatīvo kārtību Irānā sākās septembrī, kad par nepareizu hidžāba valkāšanu tikumības policija aizturēja 22 gadus veco Mahsu Amini, kura pēc policijas iecirknī pavadītā laika mira. Tiesībaizstāvji uzskata, ka sieviete policijas iecirknī piekauta.

Tiek lēsts, ka protestos gājuši bojā vairāk nekā 300 cilvēki, gandrīz 15 tūkstoši ir aizturēti. Protesti tiek brutāli apspiesti un aizturētajiem draud par nāvessodi, tomēr tas nav novērsis cilvēku iziešanu ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!