Foto: SWNS/Scanpix/LETA

"Šis nav tikai vēl viens lidaparāts. Tajā iemiesota Amerikas apņēmība aizstāvēt valsti, kuru mēs visi mīlam," dienā, kad pasaule tika iepazīstināta ar jaunāko ASV bumbvedēju "B-21 Raider", norādīja Savienoto Valstu aizsardzības sekretārs Loids Ostins.

"B-21 Raider" ir amerikāņu pirmais bruņoto spēku bumbvedējs 30 gadu laikā, un tas aizstās vēl Aukstā kara laikā izmantotās lidmašīnas. Turpinājumā ielūkosimies jaunā dzelzs putna būtiskākajās īpašībās, kā arī tā potenciālajās priekšrocībās gan no militārā, gan politiskā skatpunkta.

Desmitgadēm ilga darba rezultāts

Tiem, kas labi pārzina ASV bumbvedēju floti, jaunā "B-21" modeļa ārējās formas noteikti atgādinās "B-2" bumbvedēju. Taču svaigais kara lidaparāts būs ievērojami modernāks un spēs cīnīties pret mūsdienu starptautiskās drošības izaicinājumiem.

"B-21" salīdzinājumā ar "B-2" ir "ārkārtīgi moderns" ar īpašiem uzlabojumiem tā vadības sistēmā, kā arī attiecībā uz fizelāžas pārklājumam izmantotajiem materiāliem, kas padara to par grūtāk pamanāmu, atzīmēja "B-21" ražojošā uzņēmuma "Northrop Grumman Corp." izpilddirektore Keitija Vordena. Viņa uzsvēra, ka, neraugoties uz vairākām vizuālām līdzībām, tehnoloģiskā atšķirība starp "B-21" un "B-2" ir būtiska.

Vordena nekomentēja jaunāko tehnoloģiju specifiku, taču sacīja, ka "B-21" ir vēl nepamanāmāks un arī nedaudz mazāks par "B-2". Runājot par tehnoloģijām, kas padara "B-21" par ārkārtīgi grūti pamanāmu lidaparātu, Vordena sacīja: "Jūs to dzirdēsit, bet jūs to neredzēsit."

Oficiāli neapstiprināta informācija liecina, ka "B-21" iekļautie tehnoloģiskie uzlabojumi cita starpā ietver arī jaunus

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!