Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā ar Indijas premjerministru Narendru Modi apspriedis iespējamu Ņūdeli iesaisti Ukrainas miera plāna īstenošanā, informē medijs "Al Jazeera".

Telefonsaruna notika laikā, kad rietumvalstis ievieš jaunas sankcijas un ierobežojumus, lai mazinātu Krievijai pieejamos resursus tās karam Ukrainā, turpretī Indija tikmēr cenšas stiprināt tirdzniecības saites ar Maskavu.

Aizvadītajā mēnesī Ukrainas prezidents lūdza G20 valstu grupu pieņemt Ukrainas desmit punktu miera plānu, lai izbeigtu karu.

"Man bija telefonsaruna ar premjerministru Narendru Modi, kuram novēlēju veiksmīgu G20 prezidentūru," savā "Twitter" profilā rakstīja Zelenskis. "Tieši šajā platformā es paziņoju par "miera formulu" un tagad paļaujos uz Indijas līdzdalību tās īstenošanā."


Indijas valdība paziņojumā sacīja, ka abi līderi apsprieduši sadarbības stiprināšanas iespējas. Modi arī "asi atkārtoja" savu aicinājumu nekavējoties izbeigt karadarbību Ukrainā un pauda Indijas atbalstu jebkādiem miera centieniem, teikts paziņojumā, raksta "Al Jazeera".

Indija, kas nav skaidri nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā, ir otrais lielākais Krievijas naftas importētājs aiz Ķīnas. Indijas ārlietu ministrs izteicies, ka valstij ar milzīgu enerģijas pieprasījumu, kur ienākumu līmenis nav augsts, ir jārūpējas par savām interesēm un nosauca Krieviju par "stabilu un pārbaudītu partneri".

Ziņu aģentūra "Reuters" novembrī ziņoja, ka Maskava nosūtījusi Indijai sarakstu ar vairāk nekā 500 tai nepieciešamiem produktiem, tostarp detaļām automašīnām, lidmašīnām un vilcieniem, jo Rietumu sankcijas liek šķēršļus Krievijas spējai saglabāt vitāli svarīgo industriju darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!