Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izraēlas politikas veterāns Benjamins Netanjahu beidzot pabeidzis koalīcijas vienošanos ar sabiedrotajām partijām, trešdien paziņojuši Netanjahu pārstāvji sakariem ar presi.

Pēc savas uzvaras parlamenta vēlēšanās 1.novembrī Netanjahu nodrošināja mandātu valdības izveidošanai, kuru atbalsta ultraortodoksālo jūdaistu partijas un galēji labējo bloks.

Sagaidāms, ka jaunā valdība nodos zvērestu jau rīt. Tā būs labējākā valdība, kāda jebkad Izraēlā bijusi, raisot bažas par minoritāšu tiesību ievērošanu, tiesu neatkarību un konflikta saasināšanos ar palestīniešiem.

Jaunā valdība okupētajās teritorijās grib paplašināt ebreju kolonistu apmetnes, pat teritorijās, ko palestīnieši vēlas savai nākotnes valstij, teikts trešdien publicētajās koalīcijas vadlīnijās.

"Ebreju tautai ir ekskluzīvas un neatceļamas tiesības uz visām Izraēlas zemes daļām," teikts dokumentā. "Valdība attīstīs apmetnes visās Izraēlas daļās - Galilejā, Negevas tuksnesī, Golānas augstienēs un Jūdejā un Samarijā (Rietumkrastā)."

Golānas augstienes, Rietumkrasts un Austrumjeruzaleme ir teritoriju vidū, ko Izraēla iekaroja 1967.gadā Sešu dienu karā.

Valdība valstī garantēs drošību un apņēmīgi cīnīsies pret vardarbību un teroru, teikts vadlīnijās.

Tā arī turpinās cīnīties pret Irānas kodolprogrammu.

"Valdība strādās, lai sekmētu mieru ar visiem kaimiņiem, vienlaikus garantējot, ka Izraēlas drošība, vēsturiskās un nacionālās intereses tiek nosargātas."

Valdība arī centīsies panākt "pienācīgu līdzsvaru" attiecībā uz varas atzaru nošķirtību.

Izglītībā "jāstiprina ebreju identitāte".

Vienlaikus izglītības sistēmā jāsekmē visu iedzīvotāju grupu vienlīdzība, vadlīnijās norāda Netanjahu konservatīvā partija "Likud", tās reliģiskās ievirzes un galēji labējie partneri.

"Valdība saglabās valsts ebrejisko raksturu un Izraēlas mantojumu, kā arī respektēs citu reliģiju sekotāju reliģijas un tradīcijas."

Attiecībās starp valsti un reliģiju, kā arī attiecībā uz svētvietām "status quo" ir bijis spēkā desmitgadēm ilgi, un tas tiks saglabāts, teikts vadlīnijās.

Jau iepriekš par koalīcijas vienošanos noplūdusī informācija, jaunākie tiesību akti un nākamo koalīcijas locekļu paziņojumi izpelnījušies plašu kritiku.

Otrdien ratificētais likums ļaus Reliģisko cionistu partijai ieņemt otrā ministra posteni Aizsardzības ministrijā, nodrošināt partijai plašu teikšanu pār ebreju kolonistu apmetņu paplašināšanu Rietumkrastā. Netanjahu par aizsardzības ministru izraudzījies bijušo ģenerāli, partijas "Likud" biedru Joavu Galantu.

ASV organizētās Izraēlas un palestīniešu miera sarunas sabruka 2014.gadā, un to atsākšanās ir mazticama. Vairāki Reliģisko cionistu partijas locekļi ir aicinājuši anektēt Rietumkrastu.

Trešdien parlamentā tiks balsots par likumu, kas piešķirs topošajam nacionālās drošības ministram partijas "Ebreju vara" līderim Itamaram ben Gviram jaunas pilnvaras pār policiju.

Vairāki topošās koalīcijas locekļi arī solījuši samazināt augstākās tiesas pilnvaras, izteikušies negatīvi par homoseksuāļiem un aicinājuši atļaut uzņēmumiem atteikt pakalpojumus cilvēkiem, balstoties uz reliģisku pamatojumu. Šie izteikumi satraukuši liberālos izraēliešus, kā arī Izraēlas Rietumu sabiedrotos.

73 gadus vecais Netanjahu, kurš tiesā cīnās pret apsūdzībām korupcijā, solījis aizsargāt pilsoniskās tiesības, nepieļaut nekādu kaitējumu valsts arābu minoritātei vai LGBTQ kopienai un tiekties pēc miera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!