Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV neapspriež kopīgas kodolmācības ar Dienvidkoreju, paziņojis ASV prezidents Džo Baidens, šķietami nonākot pretrunās ar Dienvidkorejas kolēģa Juna Sukjola izteikumiem, ka Vašingtona un Seula risina sarunas par mācībām, kurās tiktu iesaistīti Savienoto Valstu kodolieroči, raksta "Al Jazeera".

Dienvidkorejas prezidents intervijā laikrakstam sacīja, ka Seula un Vašingtona risina "sarunas par kopīgu plānošanu un mācībām, kas ietver ASV kodolieročus, lai cīnītos pret Ziemeļkorejas kodoldraudiem". Juna komentāri izskanējuši laikā, kad pieaug spriedze ar Ziemeļkoreju, kas 2022. gadā veica nepieredzēti daudz ballistisko raķešu izmēģinājumu. Tāpat izskanējušas bažas, ka Phenjana gatavojoties septītajam kodolizmēģinājumam.

Jautāts, vai viņš pašlaik apspriež kopīgas kodolmācības ar Dienvidkoreju, Baidens atbildēja: "Nē".

Otrdien Juna preses lietu vecākā sekretāre Kima Eunhje sacīja, ka Baidenam bija jāsniedz tieši šāda atbilde, kad viņam tika uzdots jautājums par tik jūtīgu tematu. "Dienvidkoreja un ASV risina sarunas par informācijas apmaiņu, kopīgu plānošanu un kopīgiem īstenošanas plāniem saistībā ar ASV kodolieroču darbību, lai reaģētu uz Ziemeļkorejas kodolieročiem," viņa sacīja.

Pirmdien publicētajā intervijā, uz kuru atsacuas "Al Jazeera", Juns sacīja, ka ar Vašingtonas esošo "kodollietussargu" un "paplašināto atturēšanu" vairs nepietiek, lai dienvidkorejieši neuztrauktos par savu drošību. Prezidents atsaucās uz Savienoto Valstu armijas, īpaši to kodolspēku, spēju atturēt sāncenšus no uzbrukuma Vašingtonas sabiedrotajiem.

"Tas, ko mēs saucam par paplašinātu atturēšanu, bija arī tas, ka ASV mūs aicināja neuztraukties, jo tās parūpēsies par visu, taču tagad ir grūti pārliecināt mūsu cilvēkus tieši ar to," viņš teica. "Arī ASV valdība to zināmā mērā saprot."

Lai labāk reaģētu uz Ziemeļkorejas kodoldraudiem, Seula vēlas piedalīties ASV kodolspēku operācijās, izteicās Dienvidkorejas prezidents.

Seulas un Vašingtonas atšķirīgie komentāri otrdien radīja zināmu apjukumu. Kāda Baidena administrācijas amatpersona aģentūrai "Reuters" sacījusi, ka kodolmācības ar Dienvidkoreju netiekot apspriestas, jo Seulai nav kodolieroču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!