Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Vācijas policija no Luceratas izvedusi visus klimata aktīvistus, kuri protestē pret ciemata iznīcināšanu, lai paplašinātu brūnogļu raktuves, ziņo raidsabiedrība BBC.

Operācijā, kas tika uzsākta 11. janvārī, vairāki simti policistu no Luceratas ciemata ir izveduši jau aptuveni 300 klimata aktīvistus. Dienu pēc sadursmēm starp policistiem un aktīvistiem, protestētājus izveda no kokos izveidotiem namiņiem. Divi aktīvisti uzturējās pazemes tunelī, komentēja policija.

"Luceratas ciematā vairs neatrodas neviens aktīvists," paziņoja Vācijas policija, piebilstot, ka ciemata ēkas atbrīvoja jau līdz piektdienai, 13. janvārim. Novāktas vairāk nekā 30 koka konstrukcijas.

Lucaretas ciematu un citus tam apkārt esošos ciematus nedrīkst iznīcināt un brūnogles vajadzētu atstāt zemē, uzskata vides aktīvisti. Brūnogļu dedzināšana apdraud Vācijas centienus samazināt siltumnīcas efektu izraisošas gāzu emisijas, viņi skaidro.

Protestiem pievienojās arī klimata aktīviste Grēta Tūnberga, kas aktīvistu piespiedu izvešanu no ciemata raksturoja kā "policijas vardarbību".

Kopš 11. janvāra aptuveni 70 policisti un 20 protestētāji tika ievainoti savstarpējās sadursmēs.

No ciemata pēdējie iedzīvotāji izvācās pirms vairākiem gadiem. Šobrīd ciemats pieder firmai RWE.

Vācija ir solījusi līdz 2030. gadam pārtraukt lietot enerģiju, kas tiek ražota no oglēm. Lucaretas ciemats ir pēdējais, kuru plānots iznīcināt, lai izveidotu brūnogļu raktuves. RWE komentē, ka brūnogles, kas atrodas zem ciemata būs nepieciešamas jau šajā ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!