Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācija nav aizliegusi Polijai piegādāt Ukrainai "Leopard" tankus, taču arī pieprasījumu par šāda darījuma atļaušanu Berlīne nav saņēmusi, atsaucoties uz vācu mediju "Interia", ziņo aģentūra UNIAN.

"Mēs nesakām nē "Leopard" tanku nodošanai Ukrainai, jo mēs vēl neesam saņēmuši oficiālu pieprasījumu šajā sakarā," medijam paskaidrojusi valdības pārstāve Kristiane Hofmana.

Viņa atzīmē, ka bez Vācijas valdības atļaujas vācu ražojuma tanku nodošana Ukrainai būtu nelikumīga.

Polijas prezidents Andžejs Duda 11. janvārī paziņoja par nodomu nodot Ukrainai rotu ar Polijas rīcībā esošajiem "Leopard" tankiem. Ukraina jau ilgstoši vēlas iegūt Rietumu ražojuma tanku.

Vācijas vicekanclers Roberts Habeks, komentējot Varšavas paziņojumu, pauda viedokli, ka Berlīnei nevajadzētu traucēt šo kaujas mašīnu nodošanu Ukrainai.

Savukārt Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņoja, ka Helsinki arī ir gatavi nosūtīt Ukrainai "Leopard" tankus, ja tas notiks kopīgas Eiropas iniciatīvas ietvaros.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!