Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 23. februārī, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens izteicās, ka Indija un Dienvidāfrika, kuras nav izteikušas publisku atbalstu Ukrainai, visticamāk virzās prom no sadarbības ar Kremli, bet process nebūšot ātrs, ziņo aģentūra "Reuters".

"Ir valstis, kurām ir bijušas ilglaicīgas, desmitgažu garas attiecības ar Krieviju, ar PSRS. Šādas attiecības ir grūti acumirklī pārtraukt. Tas nav tāpat kā nospiest gaismas slēdzi, tas ir kā pārvietot aviācijas bāzes kuģi," atzīmējot gadu ilgušo karadarbību, intervijā ar "The Atlantic" komentēja Blinkens.

Kopš Krievijas pilna mēra iebrukuma Ukrainā uz Indiju bijis liels spiediens no Rietumu valstīm par nepieciešamību distancēties no Kremļa. Līdz šim Deli ir pretojies šim spiedienam, norādot uz ilgajām attiecībām ar Krieviju un tās ekonomiskajām un naftas vajadzībām.

Kopš padomju laikiem Krievija ir Indijas lielākā ieroču piegādātāja. Tomēr ASV pēdējo gadu laikā aktīvi centušās Indiju novirzīt no tās tradicionālā bruņojuma tirgus. Ukrainas kara dēļ ieroču piegādes Indijai ir aizkavējušās, kas rada bažas valdībai. Līdz ar to Indija vēlas modernizēt savu PSRS reaktīvo lidmašīnu floti, lai palielinātu tās militārās spējas.

"Desmitiem gadu Krievija nodrošināja Indiju ar militāro aprīkojumu. Mēs pēdējos gados esam novērojuši, ka Indija lēnām novēršas no Krievijas un sāk sadarboties ar mums un citām valstīm," skaidroja Blinkens.

Blinkens arī komentēja, ka saprot Dienvidāfrikas iemeslus partnerībai ar Krieviju. Vienlaikus Blinkens arī izteica nožēlu par Vašingtonas "labvēlīgo" pieeju Dienvidāfrikas aparteīda ēras režīmam.

Āfrikas Nacionālā Kongresa (ANC) partijai, kura ir pārvaldījusi Dienvidāfriku kopš 1994. gada, bijušas ciešas saites ar PSRS. Tā esot atbalstījusi pretaparteīda aktīvistus Aukstā kara laikā. Vašingtona 2013. gadā mirušo Dienvidāfrikas pretaparteīda varoni Nelsonu Mandelu Aukstā kara laikā uzskatīja par potenciālu komunisma draudu un tolaik pat iekļāva ASV terorisma novērošanas sarakstā.

"Padomju Savienība atbalstīja brīvības kustību Dienvidāfrikā un, protams, diemžēl, pat vairāk nekā diemžēl, ASV bija pārāk atbalstošas pret aparteīda režīmu. Tā vēstures daļa netiek izdzēsta vienas diennakts laikā, tas ir process," norādīja Blinkens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!