Foto: AFP/Scanpix/LETA

Somija, lai pastiprinātu nacionālo drošību, sākusi uzstādīt 200 kilometrus garu žogu pie Krievijas robežas, ziņo raidsabiedrība BBC.

Somijas robežsardze komentējusi, ka žogs būšot 3 metrus augsts un žoga augšpusē būs piestiprinātas dzeloņdrātis.

Somijai ar Krieviju ir kopīga 1 340 kilometrus gara robeža. Tā ir garākā robeža, ko kāda no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm dala ar agresorvalsti. Šobrīd Somijas robežas ir nostiprinātas ar vieglu koka žogu.

Somijas lēmums nostiprināt savas robežas seko pēc Krievijas bēgļu pieauguma. Pieaugums skaidrojams ar Kremļa lēmumu piespiedu kārtā iedzīvotājus iesaukt armijā un sūtīt cīnīties uz Ukrainu.

Imatras robežas šķērsošanas vietā darbs pie žoga būvēšanas sākts otrdien, kad atbildīgie dienesti uzsāka atmežošanu. Martā plānota žoga uzstādīšana un ceļu būvniecība. Nakts redzamības kameras, gaismas un skaļruņus plānots uzstādīt tikai konkrētos žoga posmos.

Trīs kilometrus garo pilotprojektu plānots pabeigt jūnijā, komentē robežsardze.

Somija jūlijā pieņēma jaunus grozījumus robežsardzes likumā, lai būtu iespējams uzstādīt izturīgākus robežžogus. Šī brīža žogi galvenokārt domāti, lai novērstu mājlopu robežas šķērsošanu.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, Somija ir apņēmusies stiprināt tās austrumu robežas. Septembrī liela daļa Krievijas pilsoņu nelegāli šķērsoja Somijas robežu, bēgot no prezidenta Vladimira Putina izsludinātās rezervistu mobilizācijas.

Otrdien, 28. februārī, Somija arī pietuvojās dalībai NATO. Valsts parlaments sācis sarunas par likumprojektu, kas paātrinātu valsts pieteikuma apstiprināšanu. Balsošana gaidāma trešdien.

Pēc pagājušā gada Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Somija un Zviedrija nolēma, ka vēlas pievienoties NATO aliansei, cik ātri vien iespējams. Valstis bijušas neitrālas gadiem ilgi. Helsinki šobrīd saskaras ar ne tik lielām diplomātiskajām problēmām kā Stokholma. Somijas valdība NATO vēlas pievienoties vēl pirms aprīlī gaidāmajām vēlēšanām.

Vienīgās NATO dalībvalstis, kas nav apstiprinājušas Somijas un Zviedrijas pieteikumus ir Turcija un Ungārija. Lai varētu pievienoties aliansei, kandidātvalstīm jāsaņem apstiprinājums no visām NATO dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!