Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna ieņem vadošo pozīciju pasaulē 37 no 44 kritiskajām tehnoloģijām, Rietumu demokrātijām atpaliekot sacensībā par sasniegumiem zinātnes un pētniecības jomā, secināts Austrālijas domnīcas ziņojumā, uz kuru atsaucas "Al Jazeera".

Ķīna spēj kļūt par pasaulē vadošo tehnoloģiju lielvalsti, kuras dominējošais stāvoklis jau aptver aizsardzību, kosmosu, robotiku, enerģētiku, vidi, biotehnoloģiju, mākslīgo intelektu (AI), progresīvus materiālus un galvenās kvantu tehnoloģijas, teikts Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta (ASPI) ziņojumā.

Galvenās jomas, kurās dominē Ķīna, ir bezpilota lidaparāti, mašīnmācība, elektriskās baterijas, kodolenerģija, fotoelementi, kvantu sensori un kritisko minerālu ieguve. Saskaņā ar ASPI datiem Ķīnas dominēšana dažās jomās ir tik milzīgaa, ka visas pasaules 10 vadošās pētniecības iestādes noteiktu tehnoloģiju jomā atrodas šajā valstī.

Salīdzinājumam, ASV ir vadošās tikai septiņās kritiskās tehnoloģijās, tostarp kosmosa palaišanas sistēmās un kvantu skaitļošanā, saskaņā ar ASPI, kas saņem finansējumu no Austrālijas, Apvienotās Karalistes un ASV valdībām, kā arī no privātā sektora avotiem, tostarp aizsardzības un tehnoloģiju nozarēm.

Apvienotā Karaliste un Indija ir starp piecām labākajām valstīm 29 no 44 tehnoloģijām, savukārt Dienvidkoreja un Vācija ierindojas pirmajā piecniekā attiecīgi 20 un 17 tehnoloģijās, teikts ziņojumā.

ASPI norāda, ka Ķīnas augošajai spējai kritisko tehnoloģiju jomā vajadzētu būt "modinājuma zvanam demokrātiskām valstīm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!