Foto: EPA/Scanpix/LETA

Svētdien, 19. martā, Baltā nama Nacionālās Drošības padomes koordinators Džons Kirbijs izteicās, ka Krievija un Ķīna vēlas traucēt starptautiskajai kārtībai, ziņo medijs "Politico".

"Ķīna un Krievija ir divas valstis, kuras dumpojas pret kārtību. Šī kārtība balstās uz starptautiskiem noteikumiem, kurus kopš Otrā pasaules kara beigām ASV un mūsu sabiedrotās valstis ir uzbūvējušas. Viņi vēlas pārrakstīt spēles noteikumus globāli," skaidroja Kirbijs.

Kirbijs uzsvēra, ka ASV uzmanīgi novēros, kas izrietēs no šonedēļ notiekošajām sarunām starp Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. "Delfi" iepriekš ziņoja, ka Sji pirmdien, 20. martā, ieradies Krievijā, lai tiktos ar Putinu.

"Viņi turpina palielināt savstarpējo sadarbību un viņu attiecības, lai gan lēnām," uzsvēra amatpersona.

Ķīna arī nesen nāca klajā ar 12 punktu miera plānu, lai apturētu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Raidījumā "Fox News Sunday" Kirbijs skaidroja, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šaubās par Ķīnas nodomiem šajā karā.

"Mēs teiksim to, ko esam teikuši iepriekš, ka, ja iznākot no šīs tikšanās, ir kaut kāds aicinājums uz pamieru, tas vienkārši būs nepieņemami, jo viss, ko tas darīs, būs ratificēs Krievijas līdz šim paveikto," uzstāja Kirbijs.

Kirbijs arī cer, ka Ķīnas prezidents turēs savus komunikācijas kanālus atvērtus ar Baidenu un būs gatavs uzklausīt Ukrainas stāsta versiju caur diskusijām ar prezidentu Volodimiru Zelenski: "Es jau vairākkārt esmu izteicis cerību, ka prezidents Sji pazvanīs un aprunāsies ar prezidentu Zelenski, jo mēs uzskatām, ka Ķīnai nepieciešams dzirdēt arī ukraiņu perspektīvu."

Izskatās, ka Sji draudzība ar Putinu kļūst stiprāka, par spīti visām problēmām, kas saistās ar Ukrainas karu, svētdien norādīja ASV eksprezidenta Donalda Trampa bijušais Nacionālās Drošības padomnieks Herberts Makmāsters.

"Atcerieties, tas tiešām ir pirms 10 gadiem, gandrīz līdz pat dienai, kad Sji pirmo reizi devās vizītē uz Maskavu un viņi abi pasludināja savu īpašo draudzību. Kopš tā laika viņi tikai turpina nostiprināt šīs attiecības," skaidroja Makmāsters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!