Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja testējusi jaunu zemūdens kodoluzbrukuma dronu, kas spēj radīt "radioaktīvu cunami". Šāds ierocis spētu iznīcināt ienaidnieka kara kuģus un ostas, atsaucoties uz totalitārās valsts mediju ziņoto, raksta "Al Jazeera".

Šonedēļ Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna vadībā notikušā militārā treniņā armija veica izmēģinājuma šāvienus jaunu ieroču sistēmai. Mērķis bija pārbaudīt ieroča spēju veikt plaša mēroga postošus sprādzienus, piektdien vēstīja valsts ziņu aģentūra KCNA.

"Šo zemūdens uzbrukuma dronu var izvietot jebkurā piekrastē un ostā. To var arī vilkt virszemes kuģis," skaidroja medijs.

Ziņu aģentūra vēstīja, ka ieroča izmēģinājums otrdien veikts Hamgjonas provinces dienvidu ūdeņos. Drons ūdenī atradies 59 stundas un 12 minūtes 80 līdz 150 metru dziļumā pirms tas ceturtdien detonēts austrumu krasta ūdeņos. Medijs gan plašāk neaprakstīja drona kodolspējas. Zemūdens dronu sistēma paredzēta, lai pielavītos un negaidīti uzbruktu ienaidniekam. Drons spēj iznīcināt jūras spēku uzbrucēju grupas un lielākās operatīvās ostas.


Šis izmēģinājums seko pēc ASV uzbrukuma kuģa ierašanās Dienvidkorejā uz kopīgām militārām apmācībām ar nosaukumu "Freedom shield".

Pēc Ziemeļkorejas pagājušā gada aktīvajiem ieroču izmēģinājumiem, ASV un Dienvidkoreja izveidoja aizsardzības sadarbību un 13. martā inaugurēja kopējas, pēdējo piecu gadu laikā lielākās militārās apmācības.

Ziemeļkoreja uzsvērusi, ka ASV un Dienvidkorejas apmācības "ir novedušas Korejas militāro un politisko situāciju līdz neatgriežami bīstamam punktam", ziņojusi Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Ziemeļkoreja vairākkārt apgalvojusi, ka Vašingtonas un Seulas militārās mācības esot gatavošanās uzbrukumam, tādēļ Phenjana uzsākusi pati savus ieroču izmēģinājumus kā atbildi šo divu valstu sadarbībai.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka abas sabiedrotās valstis 20. martā rīkoja gaisa un jūras mācības, kurās piedalījās ASV stratēģiskie bumbvedēji B-1B, un to flotes un jūras spēki gatavojas sākt vērienīgās desanta mācības. ASV-Dienvidkorejas mācības turpināsies līdz 3.aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!