Foto: Reuters/Scanpix

Krievija nav spējīga piegādāt Indijai solīto militāro aprīkojumu, kopš tās pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, atsaucoties uz Indijas gaisa spēku (IAF) paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Indija vairākkārt izteikusi bažas, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā varētu ietekmēt militārās piegādes no Indijas lielākā aizsardzības aprīkojuma avota. IAF paziņojums ir pirmais oficiālais apstiprinājums kavētām piegādēm.

IAF paziņojumu otrdien savā mājaslapā publicēja parlamentārā komiteja. Šajā ziņojumā norādīts, ka Krievija šogad esot plānojusi lielu piegādi Indijai, kura tikusi atcelta.

Krievijas vēstniecības Indijā pārstāvis uz šo paziņojumu atbildēja: "Mūsu rīcībā nav informācija, kas varētu apstiprināt šos apgalvojumus."

Lai gan paziņojumā nav paskaidrots, ko Krievija plānojusi piegādāt, zināms, ka šobrīd lielākā aktīvā piegāde ir 2018. gadā iegādātās "S-400 Triumf" pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras Indijai izmaksājušas aptuveni 5,4 miljardus dolāru. Trīs no šīm sistēmām ir piegādātas, Indija gaida vēl divas. IAF arī paļaujas uz Krieviju SU-30MKI un MiG-29 reaktīvo iznīcinātāju rezerves daļu piegādēs.

Vairākas desmitgades Krievija un savulaik arī PSRS ir bijušas Indijas galvenais ieroču un aizsardzības aprīkojuma avots. Krievija ir atbildīga par 8,5 miljardiem dolāru no kopējiem 18,3 miljardiem, ko kopš 2017. gada Indija ir iztērējusi ieroču importam, uzskaitīts jaunākajos Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta (SIPRI) datos.

Tomēr pēdējo 20 gadu laikā Indija ir centusies palielināt savu neatkarību no Krievijas un pievērsusies arī sadarbībām ar Rietumiem, piemēram, Franciju, ASV un Izraēlu. Valsts arī cenšas motivēt vietējos uzņēmumus sadarbībā ar globālajiem spēlētājiem ražot vairāk ieroču Indijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!