Foto: AP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 2000 sieviešu pensionēšanās vecumā iesūdzējušas Šveices valdību tiesā, apgalvojot, ka tās klimata pārmaiņu politika pārkāpj viņu tiesības dzīvot un būt veselīgām, ziņo raidsabiedrība BBC.

Šī ir pirmā reize, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECHR) uzklausīs lietu, kurā uzsvērta klimata pārmaiņu ietekme uz cilvēktiesībām. Šīs apsūdzības cietušas neveiksmes dažādās Šveices tiesās sešu gadu garumā.

Šveicē temperatūra pieaug ātrāk nekā globāli pieaug vidējā temperatūra, turklāt valsts piedzīvo aizvien biežākus karstuma viļņus.

Sievietes, kuras sevi dēvē par "Klimata Senioru klubu" un vidēji ir 73 gadus vecas apgalvo, ka klimata pārmaiņas pakļauj viņu cilvēktiesības, veselību un dzīvības riskam. Pierādījumi, ko personas uzrādījušas tiesai ir viņu medicīniskās izziņas.

Kluba dalībnieču mērķis ir panāk, ka ECHR norīko Šveices valdību pievērst lielāku uzmanību siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai.

Viena no aktīvistēm, Elizabete Sterna, medijam BBC skaidroja: "Klimata pārmaiņu dēļ mums ir vairāk karstuma viļņu un vecākas sievietes vairāk cieš. Karstuma viļņu laikā ir palielinājusies šo sieviešu mirstība."

"Ir cilvēki, kas nesaprot, kādēļ mēs sūdzamies, jo tāpat nomirsim. Mēs negribam nomirt tikai tāpēc, ka mūsu valdība nespēj nākt klajā ar labiem politiskajiem lēmumiem klimata jautājumos," uzsvēra Sterna.

Eiropas Klimata un veselības observatorija komentēja, ka prognozētajam temperatūras kāpumam ir liela iespējamība nopietni ietekmēt sabiedrības veselību visā Eiropā, īpaši vecāka gadu gājuma iedzīvotājus. Pēdējo 20 gadu laikā ar karstumu saistīta mirstība cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem Eiropā ir pieaugusi par 30%.

Kā apgalvo Šveices valdība, tad nevar noliegt, ka klimata pārmaiņas ietekmē cilvēka veselību, tomēr to nevar sasaistīt tieši ar gados vecāku sieviešu veselību.

Ja sievietēm izdosies šajā lietā izcīnīt uzvaru, tad tas varētu uzstādīt precedentu visām 46 Eiropas tiesas dalībvalstīm.

Atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starpvaldību klimata pārmaiņu paneli (IPPC), ja globālas temperatūras pieaugumu nebūs iespējams noturēt 1,5 grādu pēc Celsija robežās, tad Eiropā var palielināties risks biežāk piedzīvot plūdus, ko izraisījušas spēcīgas lietusgāzes. Īpaši augsta temperatūra var palielināt risku arī savvaļas ugunsgrēkiem. Pagājušajā gadā Francija un Vācija novēroja, ka par septiņām reizēm ir pieaugusi platība, kurā novēroti savvaļas ugunsgrēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!