Foto: AFP/Scanpix/LETA

Algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs Jevgēnijs Prigožins izteicis atbalstu Krievijā par bruņoto spēku diskreditēšanu notiesātam tēvam Aleksejam Moskaļovam, kurš nonāca policijas redzeslokā pēc meitas pretkara zīmējumiem skolā. Vēlāk atklājās, ka meitenes tēvs sociālajos tīklos kritizējis Krievijas armiju, ziņo medijs "France24".

"Vagner" dibinātājs Krievijas tiesas piespriesto sodu raksturoja kā negodīgu, uzsverot faktu, ka Moskaļova meita būs spiesta uzaugt bērnunamā.

Prigožins ar savu viedokli vērsies arī pret Kremļa oficiālo paziņojumu. Krievijas valdības runasvīrs Dmitrijs Peskovs komentējot situāciju netieši norādījis, ka Moskaļovs ir slikts tēvs un to raksturoja kā "ļoti nožēlojamu situāciju attiecībā uz vecāku pienākumu pildīšanu". Peskovs atteicās komentēt Prigožina atbalstu notiesātajam tēvam.

Prigožins arī lūdzis prokuroru pārskatīt spriedumu un piedāvājis ar "Vagner" saistīto juristu palīdzību Moskaļova lietai. Moskaļova advokāts Vladimirs Bilijenko aģentūrai "Reuters" komentēja, ka ir gatavs pieņemt abus piedāvājumus, neskatoties uz to, ka Prigožina motīvi nav skaidri zināmi: "Esmu gatavs pieņemt jebkādu atbalstu, kas varētu palīdzēt manam klientam."

Trešdien īsā audio ziņā Prigožins dusmīgi noliedza, ka viņa motīvs šādai rīcībai būtu politiskas ambīcijas. Prokuratūras birojs Maskavā atbildi Prigožina pieprasījumam vēl nav sniedzis.

Moskaļovs policijas redzeslokā nonāca pagājušajā gadā pēc tam, kad viņa 12 gadus vecā meita Maša skolā uzzīmēja pretkara zīmējumu. Zīmējumā bija redzamas Krievijas raķetes, kas izšautas mātes un bērna virzienā. Redzot meitenes zīmējumu, skolas direktore izsaukusi policiju, kas sākusi izmeklēt Moskaļova aktivitāti sociālajos tīklos.

Šomēnes tēvam tika piespriests mājas arests, bet meitu nosūtīja uz bērnunamu. Otrdien, 28. martā, Moskaļovs aizbēga no savām mājām tikai dažas stundas pirms tiesa viņam piesprieda divu gadu cietumsodu par Krievijas armijas diskreditēšanu.

Moskaļova šī brīža atrašanās vieta nav zināma. Cilvēktiesību advokāts Dmitrijs Zakhvatovs trešdien paziņoja, ka ir sazinājies ar notiesāto un nosūtījis viņam meitas rakstītu vēstuli. Vēstulē meitene rakstījusi: "Sveiks tēti. Es ļoti lūdzu tev nesaslimt un neuztraukties. Ar mani viss ir labi. Es tevi ļoti mīlu un zinu, ka tu esi nevainīgs. Es vienmēr esmu tavā pusē un viss, ko tu dari, ir pareizi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!