Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien paziņoja, ka Ķīnai ir "svarīga loma", meklējot ceļu uz mieru Ukrainā, raksta "France 24".

Francijas prezidents trešdien uzsācis trīs dienas ilgu vizīti Āzijas lielvalstī.

Uzstājoties franču kopienas sanāksmē Pekinā pirms ceturtdienas tikšanās ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, Makrons sacīja, ka Francija centīsies sadarboties ar Ķīnu "šajā kopīgajā atbildībā par mieru un stabilitāti" Ukrainā.

"Ķīnai ar savām ciešajām attiecībām ar Krieviju, kas ir atkārtoti apstiprinātas pēdējās dienās, var būt liela nozīme," viņš sacīja, atzīmējot Pekinas pausto iebildumu pret kodolieroču izmantošanu Ukrainā, kā arī tās priekšlikumu par mieru starp Kijivu un Maskavu. Pekinas ierosināto miera plānu Rietumos gan vērtē piesardzīgi, jo tajā nav minēts neviens vārds par to, ka Krievijas okupantu spēkiem būtu jāpamet Ukrainas teritorija.

Paredzēts, ka tieši Krievijas iebrukums Ukrainā ir temats, kas dominēs Makrona vizītes laikā Ķīnā. Makrona mērķos ietilpst arī saglabāt un līdzsvarot Ķīnas tirdzniecības saites ar Eiropu, kā arī aizsargāt Francijas intereses Āzijas un Klusā okeāna reģionā.

Makrons vizītes priekšvakarā telefona sarunā ar ASV prezidentu Džo Baidenu apsprieda savu ceļojumu uz Ķīnu un atbalstu Ukrainai, paziņoja Baltais nams. Saruna parādīja "Francijas un ASV kopīgo gribu iesaistīt ķīniešus, lai kopā ar mums paātrinātu kara beigas Ukrainā un izveidotu ilgstošu mieru", paziņoja Makrona birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!