Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien Varšavā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim pasniedza Baltā ērgļa ordeni, kas ir valsts augstākais apbalvojums.

"Prezidents Zelenskis, atzīstot viņa nopelnus Polijas un Ukrainas attiecību padziļināšanā, apbalvots ar Baltā ērgļa ordeni par darbību drošības jomā, par cilvēktiesību aizsardzību," tviterī raksta Polijas prezidenta kanceleja.

Zelenskis trešdien ieradās Polijā oficiālā vizītē un tas viņam ir trešais ārzemju brauciens kopš Krievijas iebrukuma pagājušā gada februārī.

Iepriekš Zelenskis Polijā viesojies tikai īsās darba vizītēs, piemēram, atceļā no ASV.

Zelenskis cer uz atvērtām robežām starp Poliju un Ukrainu nākotnē


Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien vizītē Varšavā paudis cerību uz atvērtām robežām starp Poliju un Ukrainu nākotnē.

Prezidents norādīja, ka kara pirmajās dienās Polija atvēra savas durvis un starp abām valstīm nebija robežu, un pauda cerību, ka arī nākotnē robežu nebūs.

"Nekādu robežu politiskajā, ekonomiskajā un - īpaši svarīgi - vēsturiskā izteiksmē," uzsvēra Zelenskis.

Viņš pateicās Polijas prezidentam Andžejam Dudam un poļiem par palīdzību grūtajā ceļā uz Ukrainas uzvaru karā ar Krieviju.

Zelenskis sacīja, ka, pateicoties poļiem, ukraiņu bēgļi spējuši Polijā justies kā mājās, nevis kā viesi.

Saskaņā ar ANO Bēgļu aģentūras datiem Polija piešķīrusi aizsardzības statusu aptuveni 1,6 miljoniem bēgļu no Ukrainas.

Duda: Polija NATO samitā Viļņā centīsies panākt papildu drošības garantijas Ukrainai

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien paziņoja, ka Varšava NATO samitā jūlijā Viļņā centīsies panākt papildu drošības garantijas Ukrainai.

"Šodien mēs cenšamies panākt Ukrainai (..) papildu garantijas, drošības garantijas, kas stiprinās Ukrainas militāro potenciālu," Duda sacīja žurnālistiem pēc sarunām Varšavā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Duda arī paziņoja, ka Polija ir gatava nākotnē nodot Ukrainai visas savas lidmašīnas MiG-29.

"Es domāju, ka nākotnē mēs visu mūsu atlikušo MiG-29 floti varēsim nodot Ukrainai, ja tāda vajadzība joprojām būs," sacīja Duda.

Polijai līdz šim bija 28 MiG-29 lidmašīnas un dažas no tām Varšava jau ir nodevusi Ukrainai.

Marta vidū Duda paziņoja, ka Varšava nodos Ukrainai četrus savus reaktīvos iznīcinātājus MiG-29, bet vēl vairākiem iznīcinātājiem tiek veikta apkope un tie tiek gatavoti nodošanai Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!