Foto: AP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 200 Krievijas un Ukrainas karavīri atgriezušies mājās pēc valstu starpā notikušas kara gūstekņu maiņas, atsaucoties uz abu valstu paziņojumu, vēsta medijs "Al Jazeera".

Pirmdien, 10. aprīlī, Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka saskaņā ar vienošanos ar Ukrainu, valsts no apcietinājuma atbrīvojusi 106 krievu karavīrus. Krievijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka savus karavīrus nogādājusi Maskavā, kur tie saņems medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks informēja, ka Krievija atbrīvoja 100 ukraiņu gūstekņus. Viņš arī minēja, ka nesenās kara gūstekņu apmaiņas noorganizēt nav bijis viegli.

Vairākiem Ukrainas karavīriem esot smagas traumas un slimības, savā "Telegram" profilā paziņoja Jermaks. Ukrainas Gūstekņu apmaiņas jautājumu koordinācijas štābs paziņojumā norādīja, ka gandrīz puse no 80 vīriešiem un 20 sievietēm, kas atgriezās mājās "ir ar nopietnām traumām, slimībām vai ir spīdzināti".

Neviena no iesaistītajām pusēm nav minējusi, vai vienošanās procesā komunikācijā iesaistījās kāds starpnieks.

Abas iesaistītās puses, kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma, vairākkārt apmainījušās ar kara gūstekņiem, kopējam skaitam sasniedzot vairākus simtus. Tāpat valstis apmainījušās arī ar kritušo karavīru līķiem.

Ukrainas premjerministra vietniece Irina Vereščuka iepriekš izteicās, ka valstī ir aptuveni septiņi miljoni iekšēji pārvietotu cilvēku, ieskaitot aptuveni miljonu bērnu. Lielākā daļa no šiem cilvēkiem ir pametuši savas mājas valsts austrumos un dienvidos, lai dotos uz drošākām vietām Ukrainas centrālajā un rietumu daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!