Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas vides aizstāvju organizācijas "Pēdējā paaudze" aktīvisti Berlīnē otrdienas rītā ar naftai līdzīgu šķidrumu aplaistījuši liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) galvenās mītnes ieeju.

FDP līdz ar sociāldemokrātiem (SPD) un zaļajiem šobrīd ir pārstāvēta valdošajā koalīcijā.

Aktīvisti vairākus spaiņus minētā šķidrumu izšļāca uz FDP biroja durvīm un fasādes, bet pēc tam atritināja plakātus, kuros nosodīts partijas atbalsts ar dīzeļdegvielu darbinātiem spēkratiem.

Pagājušajā mēnesī FDP iestājās pret Eiropas Savienības (ES) lēmumu no 2035. gada aizliegt jaunu, ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotu automašīnu tirdzniecību.

Eiropas Parlaments (EP) un dalībvalstis par šādu aizliegumu vienojās jau pagājušajā rudenī, taču aprīļa sākumā paredzēto sanāksmi lēmuma apstiprināšanai Vācijas iebildumu dēļ nācās atlikt.

Visaktīvāk pret to iestājās FDP, kuras pārstāvis Folkers Visings ieņem transporta ministra amatu.

Līdzīgas akcijas aktīvisti veica arī citviet Berlīnē, un, cita starpā, tajās cieta "Coca Cola" un ķīmiskās rūpniecības giganta BASF ēkās.

"Pēdējā paaudze" šajās akcijās sadarbojusies ar citu radikālo vides aizstāvju organizāciju - "Extinction Rebellion" (Dumpis pret izmiršanu), vēsta mediji.

Martā "Pēdējā paaudze" ar naftai līdzīgu šķidrumu noķēpāja arī netālu no Reihstāga esošo pieminekli Vācijas Pamatlikumam, izsaucot plašu sašutumu.

Tomēr piemineklim paliekošs kaitējums netika nodarīts, un drīzumā tas tika notīrīts.

Taču, kā jau ziņots, jauniešu vides aizstāvju kustība "Piektdienas nākotnei" apsūdzējusi "Pēdējo paaudzi" sabiedrības šķelšanā un norobežojusies no tās piekoptās taktikas.

"Klimata krīzē nepieciešami risinājumi sabiedrībai kā kopumam, un mēs tos varam atrast un par tiem cienīties tikai kopā, nevis ikdienas dzīvē sarīdot cilvēkus vienu pret otru," norādījusi "Piektdienas nākotnei" Vācijas nodaļas preses sekretāre Annika Ritmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!