Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja par sankciju piemērošanu ASV Pārstāvju Palātas komitejas vadītājam Maiklam Makkaulam, kā iemeslu minot viņa vizīti Taivānā, ziņo aģentūra "Reuters".

Pagājušajā nedēļā Makkauls viesojās Taipejā, kur solījās palīdzēt nodrošināt apmācības Taivānas bruņotajiem spēkiem un paātrināt ieroču piegādes.

Pekina pamatoja, ka Makkauls regulāri iejaucies Ķīnas iekšpolitikā un ar saviem vārdiem un darbībām kaitējis valsts interesēm. Makkaula nesenā vizīte Taivānā esot nopietni kaitējusi Ķīnas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, kā arī nosūtījusi nepareizu signālu Taivānas neatkarības separātistu spēkiem, skaidroja Pekina.

Atsaucoties uz Ķīnas pretsankciju likumu, Makkaulam nebūs atļauts ieceļot valstī, sadarboties ar Ķīnas organizācijām vai partneriem un viss viņam piederošais Ķīnā tiks iesaldēts, informēja ministrija.

Makkauls šīs sankcijas raksturojis kā "goda zīmi", paziņojumā komentējot: "Ironiski šī nepamatotā rīcība nāk par labu ASV interesēm. Tā pievērš lielāku starptautisko partneru uzmanību un atklāj Ķīnas komunistiskās partijas publisko agresiju."

Ķīna apgalvo, ka attiecībās ar ASV, Taivāna ir svarīgākais un jutīgākais jautājums. Ķīna demokrātiski vadīto Taivānu uzskata par savu teritoriju un iebilst pret jebkādu saskarsmi starp ārvalstu amatpersonām un Taipeju. Taivāna noraida Pekinas suverenitātes apgalvojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!