Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas vieta ir NATO, ceturtdien Kijivā paziņoja alianses vadītājs Jenss Stoltenbergs, raksta "Politico".

Stoltenbergs ieradies savā pirmajā vizītē Ukrainā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma.

Runājot Kijivā kopā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Stoltenbergs sacīja, ka valsts pieder eiroatlantiskajai saimei. "Ukrainas īstā vieta ir NATO," sacīja ģenerālsekretārs, "un laika gaitā mūsu atbalsts palīdzēs jums to padarīt iespējamu."

Ukrainas valdība pagājušā gada septembrī oficiāli pieprasīja "paātrinātu pievienošanās" procesu dalībai aliansē. Taču, lai gan NATO 2008. gadā solīja, ka Ukraina galu galā kļūs par NATO dalībvalsti, vairums sabiedroto, tostarp ASV, ir bijuši piesardzīgi attiecībā uz konkrētām darbībām šī mērķa sasniegšanā, kamēr turpinās karš.

Šis jautājums ir veicinājis neapmierinātību un nesaskaņas aliansē. Lai gan visi sabiedrotie ir vienisprātis, ka Ukraina šobrīd nevar kļūt par NATO dalībnieci, dažas austrumu flanga dalībvalstis cenšas panākt, lai alianse sniegtu Kijivai vismaz simbolisku žestu, ka tā tuvojas NATO. Debates, visticamāk, saasināsies pirms NATO līderu samita, kas paredzēts jūlijā.

Preses konferencē Kijivā Stoltenbergs atzina, ka Ukrainas vadība samitā aktualizēs jautājumu par dalību un drošības garantijām. "Tas būs svarīgs jautājums sanāksmes darba kārtībā, kā arī Viļņas samita gatavošanās laikā," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!