Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimrs Zelenskis paziņojis, ka viņam ir bijusi "ilga un jēgpilna" telefona saruna ar ķīniešu līderi Sji Dzjiņpinu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Zelenskis tviterī sacīja, ka uzskata, ka šī saruna kopā ar vēstnieka iecelšanu Pekinā "dos spēcīgu impulsu mūsu divpusējo attiecību attīstībai".

Ķīna arī ziņoja par šo telefona sarunu, piebilstot, ka tā "vienmēr stāvējusi miera pusē".

Līdz šim Pekina ir centusies paust neitrālu nostāju attiecībā uz Krievijas iebrukumu. Taču Pekina nekad nav nosodījusi Maskavas brutālo un neizprovocēto iebrukumu Ukrainā, un pagājušajā mēnesī prezidents Sji ieradās divu dienu valsts vizītē Maskavā, kas bija spilgts apliecinājums abu valstu tuvājām attiecībām.

Ķīna nākusi klajā ar miera plānu kara izbeigšanai Ukrainā. Taču šajā plānā iekļauti vairāki punkti un interpretācijas par starptautisko situāciju, kādas regulāri paudusi Maskava, liekot apšaubīt ne tikai Ķīnas kā vidutājas leģitimitāti, bet arī to, vai šis patiesībā nav Krievijas miera plāns, kas maskēts Ķīnas karoga toņos.

Ķīnas valsts mediji citēja prezidentu Sji, kurš sacījis, ka Ķīna "neskatīsies uz uguni no otras puses, nedz arī nepievienos eļļu ugunij, nemaz nerunājot par krīzes izmantošanu peļņas gūšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!