Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Turcijas opozīcijas koalīcija plāno 14. maijā gaidāmajās vēlēšanās uz iecirkņiem nosūtīt aptuveni pusmiljonu novērotāju, sestdien paziņojusi Republikāniskā Tautas partija (CHP).

"Mēs mobilizējam līdz pat pusmiljonam cilvēku 50 000 vēlēšanu iecirkņu" visā Turcijā, kuros atrodas 192 000 balsošanas urnu, žurnālistiem Stambulā pavēstīja CHP pārstāvis Oguzs Kaans Salidži, piebilstot, ka starp novērotājiem ir gan juristi, gan brīvprātīgie.

Salidži, kam sešu partiju veidotā Nacionālā alianse uzticējusi novērošanas organizāciju, norādīja, ka pastāv "nopietnas bažas" par vēlēšanu drošību, tajā skaitā par iespējamajām tehniskajām problēmām un par balsu skaitīšanu.

2019.gadā notikušajās municipālajās vēlēšanās valsts kontrolētā ziņu aģentūra "Anadolu" izpelnījās kritiku par manipulācijām ar balsu skaitīšanas datiem.

Tagad nacionālā apvienība ir nolēmusi pati apkopot balsu skaitīšanas rezultātus, pavēstīja Salidži.

Neskatoties uz bažām par iespējamo manipulēšanu ar rezultātiem, opozīcija ir pārliecināta, ka gūs uzvaru pār pašreizējā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vadīto Tautas aliansi, tādējādi pasaulei nodemonstrējot "autokrātiska un populistiska līdera gāšanu ar demokrātiska balsojuma palīdzību".

Tikmēr ārvalstu novērotāji pauduši šaubas, vai vēlēšanas būs godīgas, ņemot vērā neatkarīgu mediju neesamību, kā arī runas un pulcēšanās brīvību ierobežojumus.

Medijus Turcijā tieši vai netieši kontrolē Erdogana režīms.

14. maijā aptuveni 64 miljoniem balsstiesīgo turku jāizraugās gan nākamais prezidents, gan parlamenta jaunā sasaukuma locekļi.

Ar Erdoganu, kas pie varas atradies jau divas desmitgades, šajās vēlēšanās sacenšas opozīcijas kopīgais kandidāts Kemals Kiličdaroglu.

Aptaujas liecina, ka cīņa starp abiem galvenajiem kandidātiem būs sīva.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!