Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sarunā ar Ķīnas sūtni Lī Hui paziņoja, ka Kijiva nepieņems nevienu kara izbeigšanas piedāvājumu, kurš sevī iekļauj nosacījumu, ka Ukraina zaudē daļu savas teritorijas vai konflikts tiek apturēts tikai uz neilgu laiku, atsaucoties uz Ārlietu ministrijas paziņojumu, vēsta medijs "Al Jazeera".

Tikšanās laikā Kijivā Kuleba tikās ar Ķīnas īpašo pārstāvi Eirāzijas jautājumos un bijušo vēstnieku Krievijā. Ministrs ar Li apsprieda veidus kā pārtraukt Krievijas agresiju, trešdien paziņoja Ārlietu ministrija.

Tikšanās laikā Kuleba uzsvēra, ka "Ukraina nepieņems nevienu priekšlikumu, kas būs saistīts ar tās teritorijas zaudēšanu vai konflikta iesaldēšanu". Ukrainas miera atjaunošana ir atkarīga no "cieņas pret valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti", skaidroja amatpersona.

Li Kijivā uzturējās otrdien un trešdien ar mērķi veicināt Pekinas vadītās sarunas, lai atrisinātu konfliktu. Ķīnas Ārlietu ministrija ceturtdienas paziņojumā informēja par Li brīdinājumu Ukrainai, ka krīzei nav ātra risinājuma: "Nav tāda brīnumlīdzekļa, kas atrisinās krīzi un visām iesaistītajām pusēm jāsāk ar sevi, jāuzbūvē abpusēja uzticība un jāveido apstākļi, lai pārtrauktu karu un runātu."

"Ķīna vienmēr ir spēlējusi konstruktīvu lomu humānās situācijas atvieglošanā Ukrainā un savās spēju robežās turpinās asistēt Ukrainai," minēts paziņojumā.

Pirms Ķīnas pārstāvja ierašanās Ukrainā Kijiva brīdināja, ka valstij nevajag "iejaukšanos iejaukšanās pēc". "Kara beigšana ar kompromisu uz Ukrainas rēķina nenotiks," aģentūrai AFP skaidroja anonīma Ukrainas amatpersona.

Pekina skaidrojusi, ka tikšanās mērķis bijis "komunicēt ar visām iesaistītajām pusēm par Ukrainas krīzes risinājumiem". Atsaucoties uz Ķīnas valdības paziņojumu, gaidāms, ka Li drīzumā viesosies arī Maskavā, kā arī Polijā, Vācijā un Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!