Foto: AFP/Scanpix

Pasaulē izpildīto nāvessodu skaits 2022. gadā sasniedzis pēdējos piecos gados augstāko rādītāju, neskatoties uz to, ka sešās valstīs šāds sods tika atcelts, atsaucoties uz organizācijas "Amnesty International" ziņojumu, vēsta medijs "Radio Free Europe/Radio Liberty" (RFE/RL).

Ikgadējā ziņojumā par nāvessoda izpildēm teikts, ka, izņemot Ķīnu, "satraucoši" 90% no pasaulē apstiprinātajiem 883 nāvessodiem, veikti tikai trijās no 20 valstīm, kurās pagājušajā gadā realizēja šādu soda veidu.

Visas trīs valstis ir no Tuvo Austrumu reģiona. Vadībā īpaši izvirzījusies Irāna, kura 2022. gadā nāvessodus izpildīja 576 cilvēkiem, 2021. gadā šis skaitlis bija 314. Pagājušo gadu īpaši iezīmēja valstī notiekošie protesti, kurus izraisīja dzīves apstākļu pasliktināšanās un cilvēka pamattiesību apspiešana.

Uzreiz pēc Irānas sekojusi Saūda Arābija, kur sodu izpilde trīskāršojusies no 65 cilvēkiem 2021. gadā uz 196 pagājušajā gadā, kas ir valsts pēdējo 30 gadu rekords. Valsts ar trešo augstāko rādītāju bija Ēģipte – 24 cilvēki.

Organizācija arī informē, ka norādītie dati no sodu īstenojošām valstīm ir neskaidri un patiesais īstenoto nāvessodu skaits visticamāk ir augstāks.

"Amnesty International" savā ziņojumā nav iekļāvusi Ķīna, lai gan Pekina nāvessodus īsteno vairāk nekā jebkura cita valsts. Ziņojumā skaidrots, ka patiesais nāvessodu skaits nav zināms, jo Pekina šos skaitļus klasificē kā valsts noslēpumu. Tomēr organizācija prognozē, ka šis skaits varētu būt mērāms vairākos tūkstošos.

"Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģiona valstis pārkāpa starptautisko likumu, palielinot nāvessoda izpildes 2022. gadā, kas parādīja neiejūtīgu attieksmi pret cilvēka dzīvību," apgalvoja organizācijas ģenerālsekretāre Agnese Kallamarda.

"Reģionā drastiski palielinājās nāvessodu skaits. Saūda Arābija vienā dienā nāvessodu izpildīja 81 cilvēkam. Nesen ar mērķi izbeigt tautas sacelšanos pret valdošo režīmu Irāna nāvessodu izpildīja cilvēkiem, kuri vienkārši protestēja," izteicās Kallamarda.

Cilvēktiesību grupas ir apsūdzējušas Teherānu nāvessodu izmantošanā, lai iebiedētu sabiedrību pārtraukt protestus, kurus izraisīja jaunas sievietes Mahsas Amini nāve morāles policijas apcietinājumā.

Pagājušajā gadā piecās valstīs atsākās nāvessodu izpilde, ieskaitot Afganistānu.

2022. gadā salīdzinot ar 2021. gadu, nāvessoda izpilde vairāk nekā dubultojās noziegumos, kas saistīti ar narkotikām. Nāvessodi, kas saistīti ar narkotikām ir starptautiskā cilvēktiesību likuma pārkāpums. Likums nosaka, ka šāda veida sodu izpilda tikai par "nopietnākajiem noziegumiem" – saistīti ar tīšu slepkavību.

"Ir pienācis laiks, kad valdības un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) uzliek spiedienu tiem, kas ir atbildīgi par šiem cilvēktiesību pārkāpumiem un nodrošina starptautisko aizsardzības pasākumu īstenošanu," uzsvēra Kallamarda.

Neskatoties uz šiem problemātiskajiem rādītājiem, organizācija ziņoja, ka ir saskatāma arī neliela cerība, ka situācija uzlabosies, atsaucoties uz sešām valstīm, kas pilnībā vai daļēji aizliedza nāvessodu izpildi. 2022. gadā nāvessodu pilnībā aizliedza Kazahstāna, Papua-Jaungvineja, Sjerraleone un Centrālāfrikas Republika, bet Zambija un Ekvatoriālā Gvineja aizliedza nāvessodu ikdienišķu pārkāpumu gadījumā.

Kopš pagājušā gada decembra 112 valstis ir pilnībā aizliegušas nāvessodus, norādīts "Amnesty International" ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!