Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vašingtona otrdien paziņoja, ka Ķīnas iznīcinātājs veicis "nevajadzīgi agresīvu" manevru netālu no ASV militārās lidmašīnas Dienvidķīnas jūrā, ziņo aģentūra "Reuters".

ASV militārā pavēlniecība, kas atbildīga par Indijas-Klusā okeāna reģionu paziņoja, ka Ķīnas J-16 iznīcinātājs manevru veicis aizvadītajā nedēļā. Rezultātā ASV RC-135 lidmašīna bijusi spiesta lidot caur Ķīnas J-16 radīto turbulenci.

Paziņojumā minēts: "ASV turpinās lidot, kuģot un darboties droši un atbildīgi tur, kur starptautiskie likumi to atļauj."

Ķīnas vēstniecības Vašingtonā pārstāvis Liu Pengju komentēja, ka "ASV ilgu laiku regulāri esot izvietojušas lidaparātus un kuģus Ķīnas tuvumā, kas rada nopietnus draudus valsts nacionālajai drošībai".

"Pekina aicina ASV apturēt šādas bīstamas provokācijas un pārtraukt uzvelt vainu Ķīnai," rakstiskā atbildē komentēja Liu.

Pārstāvis arī piebilda, ka "Ķīna turpinās veikt nepieciešamās darbības, lai aizsargātu tās suverenitāti un drošību, kā arī sadarbosies ar reģiona valstīm, lai nosargātu mieru un stabilitāti Dienvidķīnas jūrā". Pekina gandrīz visu Dienvidķīnas jūru pasludinājusi par sev piederošu platību. Pekina arī vairākkārt uzsvērusi, ka ASV kuģu un lidmašīnu nosūtīšana Dienvidķīnas jūrā nenāk par labu miera uzturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!