Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas pretuzbrukuma plāns "ir iespaidīgs", intervijā medijam "Politico" pauž ASV Republikāniskās partijas senators Lindsijs Greiems.

Pretuzbrukuma sākums krievus "rupji pamodinās", pēc Kijivas apmeklējuma nedēļas nogalē medijam skaidro senators.

Vizītes laikā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un viņa komanda snieguši Greiemam ieskatu pretuzbrukuma plānos: "Tuvākajās dienās jūs redzēsiet diezgan iespaidīgu spēka demonstrāciju no Ukrainas puses."

Greiems, kuru Krievija izsludinājusi meklēšanā par viņa atbalstu Ukrainai, neatklāja specifiskas plāna detaļas un laikus, bet uzsvēra, ka "sagatavošanas operācija" ar triecieniem, kas izstiepj okupantu aizsardzības līnijas un liek plānotājiem Maskavā nervozēt par nākamo gaidāmo soli, jau ir sākusies. Tas savukārt nozīmējot, ka pašam pretuzbrukumam jāsākas salīdzinoši drīz.

Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks intervijā raidsabiedrībai CNN šonedēļ jau apstiprināja, ka viss pašlaik notiekošais ir sagatavošanās un nepieciešamo priekšnosacījumu radīšana pirms pretuzbrukuma.

Pagājušajā nedēļā Krievijas Belgorodas apgabalā iebruka un reidu veica Ukrainas pusē karojošas krievu brīvprātīgo vienības leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" (RDK). Analītiķi norāda, ka šis notikums liks Krievijai piesaistīt spēkus savu robežu aizsardzībai ārpus frontes līnijas Ukrainā, tādā veidā samazinot iespējas stiprināt aizsardzības potenciālu karadarbības zonā.

Leģions "Krievijas brīvība" arī paziņoja, ka vāc spēkus, lai uzbruktu Maskavai.

Ukrainas spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužņijs 27. maijā publicēja video ar pavadtekstu: "Pienācis laiks atgūt savu".

29. maijā Zelenskis paziņoja, ka lēmums par Ukrainas spēku virzīšanās laika rāmi jau ir pieņemts.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!