Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs aicinājis Kosovas varas iestādes no amatiem atsaukt albāņu mērus Kosovas ziemeļos, lai mazinātu krīzi, kas ir izraisījusi vardarbību, raksta "Al Jazeera".

Ceturtdien, ierodoties Eiropas politiskās kopienas samitā Moldovā, Vučičs sacīja, ka tas būtu "visspēcīgākais solis", kas varētu atrisināt radušos krīzi. Nemieri Kosovas ziemeļos ir saasinājušies kopš etnisko albāņu mēru stāšanās amatā reģionā, kurā pārsvarā dzīvo serbi.

Tikmēr Kosovas prezidente Vjosa Osmani ceturtdien paziņoja, ka Serbijai ir jāpārtrauc tās aktivitātes, kuru mērķis ir destabilizēt Kosovu, lai izbeigtu vardarbību valsts ziemeļos. "Izaicinājums nāk no Serbijas, valsts, kurai joprojām ir jāsamierinās ar savu pagātni," Moldovas samita laikā ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Osmani.

"Situācija ir saspringta, taču mums ir jāpārliecinās, ka mēs Kosovā atjaunojam tiesiskumu un jāsaprot, ka draudus rada Serbijas noliegums par Kosovas kā suverēnas valsts pastāvēšanu." Osmani sacīja, ka Serbija aktīvi atbalsta "nelegālās struktūras" Kosovā, lai destabilizētu valsti no iekšpuses. "Prezidentam Vučičam ir jāpārtrauc atbalstīt noziedznieku bandas, ja viņš patiešām vēlas mieru," piebilda prezidente.

Ceturtdien Eiropas Savienības ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels atkārtoja, ka vardarbība Kosovā ir jānosoda, piebilstot, ka turpinās runāt ar iesaistītajām pusēm. Eiropas samita Moldovā laikā Borels sacīja, ka trešdien mudinājis Kosovas premjerministru Albinu Kurti Slovākijā piedalīties krīzes mazināšanā, piebilstot, ka cer nodot tādu pašu vēstījumu Vučičam Moldovā.

Situācija Kosovas ziemeļos pēdējo dienu laikā kļuvusi tik saspringta, ka NATO lēma uz reģionu nosūtīt papildspēkus, kuri palīdzēs valstī dislocētajiem miera uzturēšanas spēkiem – KFOR misijai – nodrošināt stabilitāti un pārtraukt vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!