Foto: AP/Scanpix/LETA
Kosovas policija valsts ziemeļos piektdien, 26. maijā, lika lietā asaru gāzi pret serbu demonstrantiem, kas protestēja pret etnisko albāņu iecelšanu mēru amatos.

Kosovas etnisko serbu minoritāte boikotēja aprīlī notikušās pašvaldību vēlēšanas, un rezultātā kontrole vietējās padomēs nonāca albāņu rokās, kaut arī vēlētāju aktivitāte bija mazāka par 3,5%.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti kopš pagājušās nedēļas sācis iecelt mērus, ignorējot Eiropas Savienības un ASV aicinājumus.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens apliecināja, ka ASV "stingri nosoda" Kurti rīcību, un aicināja premjeru mainīt kursu.

"Šī rīcība asi un nevajadzīgi eskalējusi spriedzi, graujot mūsu centienus palīdzēt normalizēt attiecības starp Kosovu un Serbiju, un tam būs sekas attiecībā uz mūsu divpusējām saitēm ar Kosovu," teikts Blinkena paziņojumā.

Zvečanā, kur vairums iedzīvotāju ir serbi, izraisījās sadursmes starp vietējiem serbiem un policistiem.

Tīmeklī publicētos video dzirdami šāvieni un trokšņu granātu sprādzieni.

Kosovas policija lika lietā asaru gāzi pret protestētājiem arī Zubin Potokā un Leposavičā, vēsta Serbijas raidsabiedrība RTS.

Protestējot pret pēdējā laika notikumiem, vietējie serbi Leposavičā sākuši sliet barikādes, norādīja RTS.

23. aprīlī notikušās municipālās vēlēšanas Kosovas ziemeļos faktiski izgāzās, jo etniskie serbi tās boikotēja, un tas uzreiz radīja bažas, ka spriedze starp serbu minoritāti un Kosovas centrālo valdību atkal var pieaugt.

Pie balsošanas urnām devās tikai 1567 vēlētāji jeb 3,47% no aptuveni 45 000 balsstiesīgo, no kuriem 95% ir etniskie serbi.

Vairums no 1,8 miljoniem lielā Kosovas iedzīvotāju kopskaita ir albāņi, taču valstī joprojām ir arī aptuveni 120 000 etnisko serbu, no kuriem liela daļa kompakti dzīvo četrās municipalitātēs valsts ziemeļu pierobežā, kur 23. aprīlī notika pašvaldību vēlēšanas.

Vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad novembrī vairums etnisko serbu pameta savus amatus valsts un pašvaldību iestādēs, protestējot pret Prištinas prasību nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes pret jaunām, Kosovas izsniegtām.

Vairums etnisko serbu, tāpat kā Belgrada, tā arī nav atzinuši 2008.gadā vienpusēji pasludināto Kosovas neatkarību.

Vēlēšanu boikotu atbalstīja arī Serbija, kas uzstāj uz pamatā serbu apdzīvoto municipalitāšu apvienības izveidi, lai tādējādi nodrošinātu to autonomiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!