Foto: EPA/Scanpix/LETA

Serbijas un Kosovas līderi ir vienojušies sadarboties, lai atrastu un identificētu simtiem cilvēku, kuri kopš 1998.-1999. gadu konflikta joprojām ir pazuduši, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā 13 000 cilvēku tika nogalināti konflikta laikā. Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) datiem bezvēsts šajā konfliktā pazudis 1621 cilvēks.

ES ir vadījusi centienus normalizēt attiecības starp Serbiju un Kosovu, kas savu neatkarību pasludināja 2008. gadā.

Vienošanās par pazudušajām personām tika panākta otrdien sarunās Briselē. Saskaņā ar vienošanos Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs un Kosovas premjerministrs Albins Kurti apņēmās izmantot satelītu datus un citas modernas tehnoloģijas, tostarp lāzerkartēšanu, lai atklātu masu kapus. Abas valstis arī plāno apmainīties ar oficiālajiem dokumentiem un izveidos kopīgu komisiju pazudušo cilvēku jautājumos, ko vadīs ES.

Kosova savu neatkarību pasludināja 2008. gadā. Nelielajā valstī dzīvo 1,8 miljoni iedzīvotāju, lielākā daļa no tiem ir etniskie albāņi. Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Savukārt Serbija, Krievija, kā arī piecas ES dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Normalizēt savstarpējās attiecības ir būtisks priekšnoteikums gan Serbijai, gan Kosovai, lai abas valstis spētu tuvoties ES dalībvalsts statusam. 2013. gadā abas valstis vienojās, ka strādās pie problēmu risināšanas, tomēr līdz šim progress ir bijis visai neliels, un starp Belgradu un Prištinu joprojām eksistē liela spriedze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!