Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas aizsardzības ministrs Lī Šaņfū uzrunā sacīja, ka bruņots konflikts starp viņa valsti un ASV būtu "nepanesama katastrofa" pasaulei, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Šaņfū sacīja, ka "dažas valstis" pastiprina bruņošanās sacensību Āzijā. Taču viņš teica, ka pasaule ir pietiekami liela gan Ķīnai, gan ASV, un abām lielvalstīm vajadzētu meklēt kopīgu valodu.

Šaņfū, kurš martā kļuva par aizsardzības ministru, apsūdzēja ASV "aukstā kara mentalitātē" un sacīja, ka tas "ļoti palielina drošības riskus". Savā runā viņš izteicās, ka Ķīna nepieļaus, ka ASV un tās sabiedroto jūras spēku patruļas ir "iegansts, lai īstenotu navigācijas hegemoniju".

Pekina ir noraidījusi ASV lūgumu sākt tiešas militāras sarunas ar Ķīnu, protestējot pret sankcijām, ko ASV 2018. gadā noteica Šaņfū saistībā ar ieroču iegādi no Krievijas. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins pārmeta Ķīnai atteikšanos rīkot militāras diskusijas.

Ministrs 2018. gadā tika sankcionēts par militārās aparatūras iegādi no Krievijas. Viņa piecu gadu termiņš aizsardzības ministra amatā sākās šā gada sākumā, taču sankcijas viņam liedz ceļot uz ASV, kā arī apgrūtina ģenerāļa Ostina uzaicināšanu uz Ķīnu.

Vašingtonas un Pekinas attiecības pēdējos gados ir bijušas saspīlētas vairāku jautājumu dēļ, tostarp Ķīnas pretenziju pār Taivānu un teritoriālo strīdu Dienvidķīnas jūrā dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!