Foto: Kadrs no video

Ukrainas veselības ministrija brīdina Hersonas un Zaporižjas apgabala iedzīvotājus nelietot uzturā zivis, kas masveidā sāk slāpt vietās, kur Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) spridzināšanas dēļ strauji krītas ūdens līmenis Dņeprā, vēsta portāls "Liga".

Paredzams, ka zivju masveida slāpšana būs novērojama turpmākās trīs līdz piecas dienas, kamēr turpināsies ūdens līmeņa krišanās.

"Šādu zivju vākšana un ēšana (sālīšana vai kaltēšana) ir stingri aizliegta! Pastāv risks inficēties ar botulismu," brīdina ministrija. Iestāde papildina, ka šiem reģioniem tiek gatavoti antibiotiku un sorbentu krājumi.

Savukārt par to, ka zivis lielos daudzumos jau iet bojā, liecina Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja Andrija Jermaka publicēts video, kurā redzamas mirušas zivis izžuvušos Dņepras krastos Dņipropetrovskas apgabalā.

Par katastrofas ekoloģiskajām sekām vairāk var lasīt šeit.

Vēstīts, ka 6. jūnijā tika pārrauts Kahovkas HES dambis un Ukraina notikušajā vaino Krieviju, kas aizsprostu esot uzspridzinājusi.

Tā rezultātā izraisīta ekoloģiskās katastrofa un appludināta virkne apdzīvoto vietu abos Dņepras krastos. Labo krastu kontrolē Ukraina, bet kreisajā saimnieko okupanti, kuriem pārmesta cilvēku pamešana likteņa varā. Ūdens straumes aizskalojušas vairākas ēkas, bet daudz māju ir appludinātas. Trešdien turpinās glābšanas operācija, lai no apdraudētās teritorijas izvestu cilvēkus un dzīvniekus.

Kā ziņo aģentūra LETA, Hersonas apgabalā pēc HES saspridzināšanas applūdušas 29 apdzīvotas vietas - 19 Ukrainas kontrolētajā, bet desmit - Krievijas okupētajā apgabala daļā, evakuēti vairāk nekā 1560 cilvēki, trešdien pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!