Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kahovkas HES dambis uzspridzināts no iekšpuses un bojājumu veids apgāž Krievijas apgalvojumus, ka dambis sagrauts "Ukrainas raķešu triecienā", paziņojusi Ukrainas dienvidu aizsardzības spēku preses pārstāve Nataļja Gumenjuka.

"Absolūti, tas nav raķešu trieciens. Tas redzams pat pēc dambim nodarīto bojājumu ārēja izskata. Redzams, ka sprādziens noticis no iekšpuses," Gumenjuku citē aģentūra UNIAN.

Ukrainas militārais izlūkdienests paziņojis, ka sprāgstvielas detonētas attālināti.

Savukārt Ukrainas robežsardze ziņo, ka dambja konstrukcijas nu ir pilnībā sabrukušas un vairs nav redzamas zem ūdens straumes, kas plūst no Kahovkas ūdenskrātuves.

"HES vienkārši nav. Nolīdzināts vienā līmenī ar Kahovkas jūru," teikts robežsardzes publicētā video. Kadros virs ūdens redzami vien atsevišķi fragmenti, bet ne dambja konstrukcijas, kas iepriekš pacēlās augstu virs ūdens.

Ukrainas enerģētikas kompānija "Ukrhidroenergo" jau iepriekš paziņoja, ka Kahovkas HES pēc otrdien notikušās spridzināšanas vairs nav atjaunojams iepriekšējā veidolā. Sprādzienā no iekšpuses pilnībā izpostīts arī mašīnu zāles aprīkojums, norāda kompānijā.

Uzņēmums lēš, ka ūdenskrātuves ūdens pilnībā aizplūdīs četru dienu laikā.

HES spridzināšana ir pazīme tam, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina režīms ir panikā, uzskata Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē. Tāpat ar šo spridzināšanu okupanti cenšas traucēt Ukrainas armijas darbībām.


"Šis terorakts ir Putina režīma panikas pazīme un mēģinājums sarežģīt Ukrainas drošības un aizsardzības spēku darbības. Tas kļūs par astoto pierādījumu starptautiskajā tribunālā, kas nešaubīgi gaida katru, kurš pastrādājis kara noziegumus Ukrainas teritorijā," teikts izlūkdienesta paziņojumā.

Izlūki arī brīdina, ka Kahovkas HES spridzināšana pastiprina draudus Zaporižjas AES, jo reaktoru dzesēšanas rezervuāru ūdens līmenis ir atkarīgs no līmeņa Dņeprā.

Militārais izlūkdienests jau 2022. gadā ziņoja, ka Krievijas spēki mīnē Kahovkas HES dambi, norāda aģentūra UNIAN.

Zaporižjā, kas atrodas 200 kilometrus uz augšu gar upi, jau novērota ūdens līmeņa krišanās.

Savukārt Novakahovkā, kas atrodas uzriez aiz izpostītā dambja Dņepras kreisajā – okupantu kontrolētajā krastā – applūdušas ielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!