Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna izteikusi atbalstu Kremlim pēc grupējuma "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina uzsāktā dumpja Krievijā, ziņo medijs CNN.

Pekina svētdienas vakarā publiskoja paziņojumu, kurā izteica atbalstu savai ilggadējai sabiedrotajai – Krievijai. "Tā ir Krievijas iekšējā lieta. Kā Krievijas draudzīgais kaimiņš un visaptverošais stratēģiskais koordinācijas partneris jaunajam laikmetam, Ķīna atbalsta Kremli valsts stabilitātes saglabāšanā, kā arī attīstības un labklājības sasniegšanā," norādīts Ārlietu ministrijas preses pārstāvja paziņojumā.

Sarunā ar CNN Singapūras Nacionālās universitātes politiskās zinātnes profesors Čongs Ja Ians norādīja, ka, visticamāk, arī Pekina spriež, ko šis dumpis nozīmē Krievijas diktatora Vladimira Putina ietekmei. "Pekinā, visticamāk, notiek kaut kāda prātošana, lai noskaidrotu, ko tas turpmākajā virzienā nozīmē diktatoram – īpaši, ja tas vairāk šķeļ Krieviju vai vājina Putinu," skaidroja eksperts.

Pekinas komentārs izskanēja krietni pēc tam, kad "Vagner" uzsāktais dumpis tika apturēts un Prigožins, lai izvairītos no apsūdzībām valsts nodevībā, piekrita pārvākties uz Baltkrieviju.

Medijs arī ziņo, ka svētdien, īsi pēc dumpja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Andrejs Rudenko devies vizītē uz Pekinu, lai tiktos ar Ķīnas amatpersonām un atkārtoti apliecinātu savu ciešo partnerību un politisko uzticību.

Atbalstu Kremlim izteica ne tikai Ķīna, bet arī cita Putina režīmam draudzīgā valsts - Irāna. Raidsabiedrība BBC vēstīja, ka Putins aizvadījis telefonsarunu ar Irānas prezidentu Ebrahimu Raisi.

"Ņemot vērā 24. jūnija notikumus, Irānas prezidents pauda pilnīgu atbalstu Krievijas vadībai," paziņojumā norādīja Kremlis.

Tāpat kā Ķīna, arī Irāna vairākkārt noliegusi ieroču piegādes Krievijai. Tomēr ASV apgalvo, ka Teherāna ir Krievijas galvenais militārais atbalstītājs. To pierāda arī agresorvalsts izmantotie ieroči karā pret Ukrainu – Irānā ražoti droni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!