Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saskaņā ar "CNBC All-America" veikto aptauju, ASV prezidenta Džo Baidena paveikto ekonomikas nozarē atzinīgi vērtē tikai 37% amerikāņu.

To vēlētāju skaits, kuri Baidena paveikto ekonomikā vērtē atzinīgi, ir nedaudz pieaudzis pēc Baltā nama centieniem popularizēt tā dēvēto "Baidenomiku", taču ievērojams vairākums respondentu joprojām neatbalsta Baidena rīcību šajā sfērā.

Aptauja arī atklāja, ka Baidena opozīcijai – Republikāniskajai partijai – ir būtisks pārsvars attiecībā uz to, kura partija, pēc amerikāņu domām, labāk risinātu kritiskos ekonomikas jautājumus, piemēram, inflāciju un darbavietu radīšanu, un ka augstākas procentu likmes sāk ietekmēt amerikāņu finanses.

ASV iedzīvotāju vērtējums par prezidenta paveikto ekonomikas nozarē ir ļoti būtisks un nereti ir viens no galvenajiem aspektiem, kas nosaka to, cik lielas izredzes pašreizējam Baltā nama saimniekam ir pavadīt vēl četrus gadus ietekmīgajā amatā. Baidens kandidē uz pārvēlēšanu un šobrīd gan viņa ekonomikas, gan kopējās popularitātes rādītāji (vidēji 39%-40% amerikāņu atzinīgi vērtē Baidenu kā prezidentu) ir visai vāji.

Salīdzinājumam – Baidena priekštecis Donalds Tramps arī bija ļoti nepopulārs prezidents (viņa popularitāte svārstījās 38%-45% robežās), bet republikāņu prezidentam bija labi reitingi, kad amerikāņiem vaicāja par Trampa paveikto ekonomikā. Šī bija ļoti interesanta parādība, jo tā atklāja, ka arī starp tiem amerikāņiem, kuri nav Trampa atbalstītāji, pietiekami liela daļa uzskatīja viņu par veiksmīgu prezidentu ekonomikas vadīšanā.

Piemēram, 2020. gada oktobrī prestižā uzņēmuma "Gallup" aptauja rādīja, ka Trampa paveikto ekonomikā atzinīgi vērtēja 52% vēlētāju, lai gan tajā pašā mēnesī viņa kopējā popularitāte bija 46%. Tā paša gada janvārī Trampa paveikto ekonomikā atzinīgi vērtēja 63% vēlētāju, bet viņa kopējā popularitāte tobrīd bija 49%. Ar "Gallup" aptauju rezultātiem, kurās amerikāņi vērtē prezidentu paveikto atsevišķās nozarēs, varat iepazīties šeit.

Tiesa, tuvojoties 2020. gada vēlēšanu dienai, Trampa reitingi arī ekonomikas sfērā pasliktinājās un viņš eventuāli zaudēja Baidenam cīņā par ASV prezidenta amatu. Paredzams, ka Tramps un Baidens par Baltā nama atslēgām varētu cīnīties arī nākamā gada vēlēšanās. Šobrīd portāla "RealClearPolitics" vairāku aptauju vidējie rādītāji liecina, ka Baidenam ir neliels pārsvars pār Trampu potenciālā vēlēšanu scenārijā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!