Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV senators no Dienvidkarolīnas štata Lindsijs Greiems paziņojis, ka Krievijas kodolieroču uzbrukums pret Ukrainu tiktu uzskatīts par uzbrukumu NATO, neraugoties uz to, ka Volodimira Zelenska vadītā valsts nav daļa no alianses, raksta Savienoto Valstu medijs "The Hill".

Greiems izteica brīdinājumu pēc tam, kad bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs sacīja, ka Krievijai "būs jāizmanto" kodolieroči, ja Ukrainas spēki apdraudēs Krievijas teritoriju.

"Maniem krievu draugiem, kuri runā par kodolieroču izmantošanu Ukrainā: jums jāsaprot, ka tas būtu uzbrukums pašai NATO, ņemot vērā Ukrainas tuvumu NATO teritorijai," tviterī pauda senators.

"Laiks atjēgties, saprast, ka jūsu barbariskais iebrukums Ukrainā nedarbojas, atkāpieties un izglābiet daudzus jaunus krievus no bezjēdzīgas nāves," piebilda Greiems.

Greiems un senators Ričards Blūmentāls (Demokrātiskā partija) jūnijā nāca klajā ar rezolūciju, kurā teikts, ka jebkura taktisko kodolieroču izmantošana no Krievijas, Baltkrievijas vai to pilnvaroto personu puses, kas izplata radioaktīvos piesārņotājus NATO teritorijā, tiks uzskatīta par uzbrukumu NATO. "Šī rezolūcija ir domāta, lai nosūtītu vēstījumu Vladimiram Putinam un viņa militārpersonām: viņi tiks iznīcināti, ja viņi izmantos taktiskos kodolieročus vai iznīcinās atomelektrostaciju tādā veidā, kas apdraud apkārtējās NATO valstis," toreiz sacīja Blūmentāls.

Viņu rezolūcija mudina ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju konsultēties ar NATO sabiedrotajiem un Eiropas partneriem visaptverošas atbildes izstrādāšanai, lai mazinātu draudus civiliedzīvotājiem, ko rada kodoluzbrukums Ukrainā vai Eiropas robežu tuvumā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!