Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušais policists, ko daudzi uzskata par Haiti ietekmīgāko gangsteri, trešdien brīdināja, ka cīnīsies pret visiem starptautiskiem bruņotajiem spēkiem, kas izvietoti viņa valstī, ja tie izdarīs jebkādus pārkāpumus, raksta "Associated Press" (AP).

Džimijs Čerizjē, pazīstams kā "Bārbekjū", arī mudināja haitiešus mobilizēties pret valdību. "Mēs lūdzam iedzīvotājus sacelties," viņš sacīja preses konferencē.

Haiti premjerministrs Ariels Henrijs, kurš vada Haiti kopš 2021. gada jūlijā notikušās prezidenta Džovenela Moiza slepkavības, mēnešiem ilgi ir uzstājis uz ārvalstu bruņoto spēku izvietošanu, lai palīdzētu cīnīties pret spēcīgajām bandām, kuras pašlaik kontrolē 80% valsts galvaspilsētas Portoprensas.

Jūlija beigās Kenija piedāvāja vadīt daudznacionālus spēkus, un ASV šomēnes paziņoja, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē iesniegs rezolūciju, lai pilnvarotu šādas misijas izveidi.

Čerizjē sacīja, ka viņš labprāt uzņemtu ārvalstu spēkus, ja tie arestētu premjerministru un cilvēkus, kurus viņš raksturoja kā korumpētus politiķus un vietējo policiju, kas, iespējams, pārdod munīciju un ieročus Haiti graustu rajonos. "Ja ārvalstu spēki nāks palīgā un nodrošinās drošību, lai dzīve varētu sākties no jauna, mēs arī aplaudēsim," viņš teica.

Čerīzjē ir vienīgais haitietis, uz kuru attiecas ANO sankcijas, un Drošības padome paziņoja, ka viņš "ir iesaistījies darbībās, kas apdraud Haiti mieru, drošību un stabilitāti, un ir plānojis, vadījis vai veicis darbības, kas ir nopietni cilvēktiesību pārkāpumi".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!