Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 24. augustā, Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Sirils Ramafosa paziņoja, ka jaunattīstības valstu grupa BRICS ir ielūgusi tai pievienoties sešas valstis. To skaitā ir Irāna, Saūda Arābija, Apvienoto Arābu Emirāti, Argentīna, Ēģipte un Etiopija, ziņo medijs CNN.

Medijs norāda, ka visas uzaicinātās valstis jau iepriekš izteikušas vēlmi pievienoties valstu grupai.

"Dalība stāsies spēka no 2024. gada 1. janvāra," paziņoja Ramafosa.

Valstu grupa ar paziņojumu nākusi klajā Johannesburgā notiekošā BRICS samita noslēdzošajā dienā. Ielūgums iezīmē pirmo grupas paplašināšanos kopš 2010. gada. Šobrīd grupas dalībnieces ir Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un DĀR.

Video uzrunā Krievijas diktators Vladimirs Putins apsveica jaunās BRICS dalībvalstis, apgalvojot, ka valstu bloka globālā ietekme tikai turpinās augt: "Vēlos apsveikt jaunos dalībniekus, kuri pilnā apjomā sāks darbu nākamajā gadā."

"Es arī vēlētos apliecināt visiem mūsu kolēģiem, ka mēs turpināsim šodien iesākto darbu pie BRICS ietekmes paplašināšanas. Ar to es domāju praktiska darba uzsākšanu ar jaunajiem biedriem, kā arī ar tiem, kuri vēlētos ar mums sadarboties," apgalvoja Putins.

Putins nepiedalījās dalībvalstu sanāksmē pret viņu izdotā aresta ordera dēļ. Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) pret Putinu un Krievijas "bērnu tiesību" komisāri Mariju Ļvovu-Belovu šā gada 17. martā izdeva aizturēšanas orderi. Abi apsūdzēti iespējamos kara noziegumos, nelikumīgi deportējot un pārvietojot Ukrainas bērnus no okupētajām teritorijām uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!