Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC) pirmdien atsākusi humāno kravu piegādes "de facto" neatkarīgajai Kalnu Karabahai, piegādes atsākot pēc vienošanās, kas panākta Kalnu Karabahas valdības un Azerbaidžānas starpā, pavēstīja ICRC un Baku.

Azerbaidžāna vairākus mēnešus bloķēja Lačinas koridoru – vienīgo sauszemes ceļu, kas savieno Kalnu Karabahu un Armēniju.

Kā apgalvoja Azerbaidžānas vadība, Kalnu Karabahas vadība līdz šim noraidījusi Baku priekšlikumu vienlaikus atvērt Lačinas koridoru un Agdamas ceļu, kas Kalnu Karabahu savieno ar Azerbaidžānu.

Tomēr pirmdien tika nodrošināts, ka "Sarkanā Krusta automašīnas vienlaicīgi iebrauc" pa Lačinas koridoru un Agdamas ceļu, sociālajos medijos pavēstīja Azerbaidžānas prezidenta ārlietu padomnieks Hikmets Hadžijevs.

Pateicoties "konsensam humāno jautājumu jomā, kas panākts starp lēmumu pieņēmējiem, ICRC šodien pa Lačinas koridoru un Agdamas ceļu ved cilvēkiem nepieciešamās kviešu miltu un medikamentu kravas", pavēstīja ICRC.

Eiropas Savienība un ASV iepriekš mudinājušas atvērt Lačinas koridoru un Agdamas ceļu humānajām kravām.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par Azerbaidžānas sastāvdaļu, un neviena valsts nav atzinusi šī reģiona neatkarību.

2020. gadā uzliesmojusī karadarbība Armēnijas un Azerbaidžānas starpā, kas ilga sešas nedēļas, beidzās, kad abas valstis ar Krievijas starpniecību noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus tā dēvētās drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90. gadiem atradās armēņu kontrolē.

Neskatoties uz Armēnijas un Azerbaidžānas miera sarunām ASV un ES paspārnē, uz abu valstu robežas bieži notiek sadursmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!