Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva trešdien, 20. septembrī, Ņujorkā ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ziņo aģentūra "Reuters". Brazīlijas līderis līdz šim nonācis mediju redzeslokā saistībā ar viņa pretrunīgi vērtēto viedokli par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Mums bija laba saruna par miera veidošanas ceļu nozīmi un nepieciešamību turēt atvērtu dialogu starp mūsu valstīm" savā profilā platformā "X", kas iepriekš bija pazīstama kā "Twitter", informēja Brazīlijas līderis.

Savukārt Zelenskis pēc tikšanās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā platformā komentēja, ka pēc abu līderu "godīgās un konstruktīvās diskusijas" abu valstu diplomātiskajām komandām ir izvirzīts uzdevums "strādāt pie nākamajiem soļiem divpusējo attiecību un miera centienos". Ukrainas prezidents uzsvēra, ka Lula turpinās piedalīties miera sarunās.

Lula vairākkārt iestājies par nāciju grupas izveidi, kas būtu starpnieks Krievijas uzsāktā kara pārtraukšanai. Tomēr maijā viņš izraisīja starptautisku sašutumu starp Ukrainas atbalstītājiem ASV un Eiropā, apgalvojot, ka konfliktā vainojama gan Maskava, gan Kijiva. Pagājušajā mēnesī Lula žurnālistiem paziņoja, ka ne Zelenskis, ne Krievijas diktators Vladimirs Putins neesot gatavi pamieram.

Šī pirmā tikšanās starp Zelenski un Lulu tikusi plānota jau vairākus mēnešus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!