Foto: AFP/Scanpix/LETA

Palīdzība Ukrainai nedrīkst kļūt par upuri ķildām Kongresā, svētdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Uzrunā, ko viņš teica Baltajā namā, Baidens aicināja Kongresa likumdevējus turpināt piešķirt finansējumu militārajai un citai palīdzībai Ukrainai, jo šādu finansējumu neparedz Kongresa sestdien pieņemtais un Baidena parakstītais likums par pagaidu finansējumu, kas dod iespēju valdības iestādēm turpināt darbu vēl 45 dienas.

Baidens uzsvēra, ka gan demokrātu, gan republikāņu vidū joprojām ir pārliecinošs atbalsts palīdzības sniegšanai Ukrainai.

"Būsim atklāti: es ceru, ka mani draugi otrā pusē turēs savu vārdu par atbalstu Ukrainai," Baidens teica par republikāņiem.

"Mēs nekādos apstākļos nevaram pieļaut, ka Amerikas atbalsts Ukrainai tiek pārtraukts," uzsvēra ASV prezidents.

"Es gribu apliecināt Amerikas sabiedrotajiem, Amerikas tautai un Ukrainas tautai, ka jūs varat rēķināties ar mūsu atbalstu. Mēs neatstāsim [Ukrainu]," sacīja Baidens.

Uzrunājot Kongresa republikāņus, viņš teica: "Pārtrauciet spēlēt spēles. Pabeidziet šo darbu."

Jau ziņots, ka dziļi polarizētais Kongress, nespējot vienoties par budžeta projektu, sestdien novērsa valdības iestāžu darba apturēšanu, pēdējā brīdī pieņemot likumu, kas saglabā federālās valdības finansējumu vēl 45 dienas.

Taču šis likums neparedz palīdzību Ukrainai. Labējā spārna republikāņi arvien biežāk pauž pretestību papildu finansējuma piešķiršanai Kijivai.

Baidens norādīja, ka likumdevējiem drīzumā tiks iesniegts atsevišķs Ukrainas finansēšanas likumprojekts.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!