Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ir atbalstījusi Kenijas piedāvājumu vadīt daudznacionālos drošības spēkus Haiti, tādējādi atbildot uz Karību jūras reģiona valsts premjerministra lūgumu palīdzēt kārtības atjaunošanā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Haiti vairākus gadu desmitus ir cietusi no bandu vardarbības, taču pašreizējais brutalitātes vilnis saasinājās pēc prezidenta Džovenela Moisa slepkavības 2021. gada jūlijā. Bandas ir pārņēmušas kontroli pār lielu valsts daļu, izdarot teroru pret iedzīvotājiem un nogalinot simtiem cilvēku.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņojis, ka, lai atbruņotu bandas un atjaunotu kārtību, ir nepieciešama "stingra spēka pielietošana". Atbalstot spēku izvietošanu, ANO Drošības padomes rezolūcija apstiprināja misiju uz gadu ar tās pārskatīšanu pēc deviņiem mēnešiem.

Jaunie spēki veiks kopīgas drošības operācijas un būs pilnvaroti veikt arestus, saskaņojot to ar Haiti policiju, teikts rezolūcijā. Tās mērķis būs arī radīt apstākļus vēlēšanu sarīkošanai. Haiti vēlēšanas nav notikušas kopš 2016. gada. Haiti ārlietu ministrs Žans Viktors Ženuss šo lēmumu nodēvēja par cerību Haiti iedzīvotājiem, kuri ir "cietuši pārāk ilgi".

Kenija paziņojusi, ka uz Haiti nosūtīs 1000 policistu. Nairobi vēlas izvietot intervences spēkus, kas neitralizēs bruņotās bandas, aizsargās civiliedzīvotājus un ieviesīs mieru, drošību un kārtību.
Kenijas ārlietu ministrs Alfrēds Mutua BBC sacīja, ka viņa valsts vēlētos palīdzēt Haiti atjaunot arī tās vitāli svarīgo infrastruktūru un izveidot stabilu demokrātisku valdību.

Bahamu salas, Jamaika un Antigva un Barbuda ir paziņojušas, ka piedalīsies misijā, un ministrs piebilda, ka arī Spānija, Senegāla un Čīle, visticamāk, izvietos drošības personālu Haiti. Mutua norādīja, ka sagaida, ka spēki būs izveidoti līdz nākamā gada sākumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!