Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pakistānas valdība norīkojusi visiem nereģistrētajiem patvēruma meklētājiem no Afganistānas – aptuveni 1,7 miljoniem cilvēku – pamest valsti līdz novembrim, ziņo raidsabiedrība BBC.

Spriedzi valstu starpā radījis kaujinieku uzbrukumu pieaugums gar abu valstu dalīto robežu. Pakistāna pierobežu uzbrukumos vaino Afganistānas varasiestādes, savukārt "Taliban" grupējums šos apgalvojumus noliedz. Tomēr, kā norāda BBC, šis attiecību saspīlējums ir veicinājis aizvainojumu Pakistānā, kas otrdien, 3. oktobrī, paziņoja par represijām pret "nelegālajiem" migrantiem.

Aizvadītajā nedēļā sprādzienā mošejā Mastungas pilsētā, kas atrodas netālu no robežas ar Afganistānu, svinību laikā bojā gāja vismaz 50 cilvēki. Pakistānas iekšlietu ministrs Sarfrazs Bugti gan, paziņojot par imigrantu izraidīšanu, neatsaucās uz nesenajiem uzbrukumiem kā iemeslu šādai rīcībai.

Pakistāna valstī ir uzņēmusi simtiem tūkstošus afgāņu bēgļu, īpaši kopš 2021. gada, kad "Taliban" atgriezās pie varas Afganistānā. Aptuveni 1,3 miljoni afgāņu ir reģistrēti Pakistānā kā bēgļi, savukārt aptuveni 880 000 ir saņēmusi likumīgu statusu, kas dod iespēju valstī uzturēties, norādīts Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) publicētajos datos.

Tomēr vēl papildus aptuveni 1,7 miljoni cilvēku valstī ieradušies "nelikumīgi", paziņojumā apgalvoja Bugti, atsaucoties uz tiem, kuri vēl nav ieguvuši bēgļa statusu. Viņš skaidroja, ka šiem cilvēkiem nāksies pamest Pakistānu līdz mēneša beigām – neatkarīgi vai tas notiks brīvprātīgi vai piespiedu kārtā.

Vietējais medijs APP, atsaucoties uz varasiestādēm, iepriekš ziņojis, ka Pakistāna vēlas, lai ar laiku valsti pamestu visi afgāņi – arī tie, kuriem ir piešķirts juridisks statuss vai Pakistānas uzturēšanās atļaujas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!